El PSOE va demanar al Govern un canvi de rumb en la seva política sanitària i va reclamar al nou ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, que "reverteixi les retallades" que s'estan aplicant en els assumptes relacionats amb el seu departament.

Els socialistes plantegen aquesta reclamació en una moció conseqüència d'interpel·lació que el seu grup parlamentari portarà al ple del Senat de la setmana que ve, en què la portaveu de la comissió de Sanitat Encarna Llinares li demanarà la "derogació urgent de les retallades" en aquesta matèria.

Aquesta serà la primera reclamació de la senadora, que derogui el Reial decret llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, que, al seu parer, "consagra les retallades pressupostàries en matèria sanitària". Però hi haurà altres demandes, com que doti dels recursos econòmics suficients les comunitats autònomes perquè puguin garantir les prestacions sanitàries del sistema públic de salut, i el desenvolupament de la llei de salut pública pel que fa a prevenció.

Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que el nomenament d'Alonso és una decisió que no canvia la "línia de privatització i desmantellament que de l'Estat del benestar ve practicant el Govern". A més, Sánchez va recordar que Alonso ha estat el portaveu al Congrés del partit que "ha bloquejat la llei de dependència, que ha aprovat les retallades en la història de la democràcia de la sanitat pública i de l'Estat de benestar".

També el diputat d'IU per Astúries Gaspar Llamazares va assegurar que aquest nomenament suposa el "enroc" del Govern abans del final de la legislatura i respon només a "la seva provada incondicionalitat al president Mariano Rajoy". "El Govern diu que es tracta d'un ministre amb pes polític i amb experiència en gestió. Crec que és un ministre de pes polític lleuger, com ho va ser Ana Mato, i així ens ha anat, i crec que és el ministre dels incondicionals de Rajoy", va recalcar Llamazares.

D'altra banda, el sindicat CCOO va afirmar també que la sanitat pública espanyola necessita un canvi de política, no només de ministre, i va demanar al nou titular de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que afronti els reptes del seu departament amb negociacions i acords.

En un comunicat, CCOO va insistir en la necessitat de virar el rumb de les polítiques aplicades fins ara perquè no és possible mantenir una sanitat pública de qualitat si el Govern persisteix en la retallada pressupostària i en el manteniment d'un sistema de finançament que "s'ha demostrat inadequat".