El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va cessar ahir el conseller de Sanitat, Javier Rodríguez, després de les nombroses peticions de dimissió de partits polítics i professionals sanitaris per la seva gestió i les seves controvertides declaracions durant la crisi de l'ebola. Segons van informar fonts de l'Executiu regional, González es va reunir amb Rodríguez, un cop conclòs el consell de Govern, i li va sol·licitar el seu cessament, petició que el conseller va acceptar immediatament.

La seva destitució es va produir el dia següent d'assegurar que si ell "ho hagués fet malament", l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, que va superar l'ebola, "no estaria parlant". Abans, Rodríguez ja havia fet altres declaracions polèmiques, la primera d'elles quan va assegurar que l'auxiliar "va poder haver estat mentint" sobre la seva febre. També va dir que l'auxiliar "va ocultar" al metge d'atenció primària que havia tractat al missioner Manuel García Viejo, que va morir per l'ebola, o que no calia un màster per explicar a algú com s'ha de treure i posar un vestit. Davant la Comissió de Sanitat de l'Assemblea de Madrid, Rodríguez va assenyalar que Teresa Romero "potser perquè sospitava que estava infectada, durant tota la setmana pràcticament no va sortir de casa seva", o que "després d'anar al metge se'n va anar a la perruqueria i la van estar depilant".

Després de conèixer el cessament, l'advocat de l'auxiliar d'infermeria, Jose María Garzón, va assegurar que la destitució de Javier Rodríguez "no canvia res" en el procés judicial que l'auxiliar d'infermeria manté contra la Comunitat de Madrid. "El cessament confirma de manera tàcita que el conseller en algun moment no ha actuat bé", va declarar l'encarregat de la defensa de Teresa Romero.

Reaccions al cessament

La secretària de Sanitat del PSOE, María José Sánchez Rubio, va assegurar ahir a través d'un comunicat que la permanència en el càrrec del ja exconseller madrileny de Sanitat Javier Rodríguez era "insostenible" i va considerar que el president de la Comunitat Ignacio González l'ha mantingut durant "massa" temps. En aquest sentit, el secretari general del Partit Socialista Madrileny, Tomás Gómez, ja havia sol·licitat en reiterades ocasions la dimissió o cessament immediat de Rodríguez per les seves polèmiques declaracions.

Des d'IU, el seu portaveu a l'Assemblea de Madrid, Gregorio Gordo, va indicar que el responsable de Sanitat hauria d'haver estat cessat abans per evitar "moltes desgràcies". També Luis de Velasco, portaveu d'UPyD, va recalcar que el cessament és "justificat" i a més "esperat".

Per la seva banda, els sindicats majoritaris a la sanitat madrilenya van celebrar la destitució del conseller, si bé van lamentar que "arribi tard" després de la seva gestió de la crisi de l'ebola i les seves controvertides manifestacions. El secretari general del sindicat mèdic AMYTS, Julián Ezquerra, va expressar la seva "satisfacció" pel cessament de Rodríguez, mesura que feia temps que demanava per la seva gestió de l'ebola i, sobretot, per les seves "declaracions tan impresentables" sobre l'auxiliar. També el secretari general del sindicat d'infermeria SATSE a Madrid, José Manuel Freire, va dir que el cessament era "una notícia anunciada que ha trigat a arribar".

Ignacio González va agrair a Javier Rodríguez la seva dedicació i la seva "extraordinària" tasca al capdavant de la Conselleria de Sanitat, així com la "magnífica gestió" duta a terme des que va ser nomenat, el passat 27 de gener.

El seu substitut, el viceconseller d'Assistència Sanitària, Javier Maldonado, prendrà avui possessió del càrrec. Cirurgià de professió, Maldonado es va incorporar al Govern regional procedent de l'Hospital Ramón y Cajal, on va ocupar el càrrec de gerent. Prèviament havia estat director mèdic de l'Hospital La Paz. Maldonado és el tercer conseller de Sanitat de Madrid en els tres anys que han transcorregut des de les eleccions autonòmiques de 2011.