El president espanyol, Mariano Rajoy, veu inviable arribar a acords amb el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè al seu entendre no té sentit dialogar amb algú que pretén la independència. "De què voleu que parli amb algú que se' vol anar d'Espanya", s'ha preguntat en conversa amb els periodistes després de l'acte institucional del dia de la Constitució. Rajoy ha apuntat que al document de 23 punts que Mas li va lliurar a la reunió que van tenir fa cinc mesos, aquest li reclama canvis en 7 o 8 lleis aprovades aquesta legislatura, quan el que realment vol és constituir un nou estat. No contempla la possibilitat d'avançar eleccions generals, i serà el candidat del PP "si el partit ho vol".

La posició de Rajoy respecte al 9-N i al procés sobiranista a Catalunya "està clara: és la que va exposar a Barcelona" en la recent visita que va fer en motiu d'un acte del PPC. No hi haurà gir en cap sentit i defensarà en tots els àmbits la sobirania nacional i la unitat d'Espanya.

Per tant, segons Rajoy, malgrat les apel·lacions al diàleg i la disponibilitat de l'executiu de parlar del que "interessa" als ciutadans, no té sentit obrir un procés de negociació amb qui pretén el contrari i qui té com a objectiu "marxar d'Espanya".

El president espanyol veu "complicat" pel calendari tornar a Catalunya al desembre i preveu fer-ho al mes de gener per transmetre, un cop més, el paper del seu executiu en la garantia dels serveis públics a Catalunya i defensar els "drets" de tots els ciutadans.

Durant aquestes converses també ha admès que no té una idea clara sobre l'escenari que provocaria una convocatòria anticipada d'eleccions per part del president de la Generalitat, i ha apuntat que Catalunya és una de les tres prioritats del seu executiu, juntament amb l'economia i la corrupció.

El debat de la reforma de la Constitució transmet una imatge "patètica"

Rajoy també ha reiterat el seu "no" a la proposta de reforma de la Constitució que propugna Pedro Sánchez i ha assegurat que tot aquest debat transmet una imatge "patètica". Ha afirmat que ara per ara ell "no està en això" i ha assegurat que el que hauria de fer el PSOE és clarificar la seva proposta.

En aquest sentit, ha assegurat que el líder del PSOE no li va saber concretar quins punts de la Constitució proposa reformar a la conversa telefònica que van mantenir aquesta setmana després que Sánchez presentés la petició d'obertura d'una subcomissió al Congrés per iniciar el procés.

Rajoy tampoc ha valorat encara la proposta de Sánchez de convocar una conferència de presidents per abordar el finançament dels serveis bàsics. Ara per ara, ha dit "no ha pensat" en aquesta possibilitat.

Serà candidat "si el partit ho vol"

Rajoy també ha apuntat que no té cap intenció d'avançar les eleccions generals, que toquen a finals del 2015 o principis del 2016. En aquest comicis, espera ser candidat, però ho serà "si el partit ho vol".

Finançament autonòmic a la pròxima legislatura

Tot i que el seu executiu hauria d'haver impulsat una reforma del sistema de finançament aquest any, Rajoy ha apuntat que la modificació del model quedarà pendent i es durà a terme a la pròxima legislatura, en la línia del que ja va assenyalar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Més presència

Rajoy també ha apuntat que és conscient que el seu executiu necessita més projecció i "cal explicar l'acció de govern". En tot cas, i malgrat les crítiques, considera que ell ja fa part d'aquesta feina perquè fins ara "ha fet la tira de rodes de premsa".

2015 "millor del previst"

El president espanyol també ha apuntat a la possibilitat d'una millora notable de l'economia l'any vinent. Segons ha apuntat, si el preu del petroli i els tipus de canvi "ajuden", el 2015 serà "molt millor del previst".