El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, vol celebrar "molts anys més" l'aniversari de la Constitució i adverteix que ell sempre "preservarà" la sobirania nacional, la igualtat d'Espanya. Per tant, segons Rajoy, que ningú "compti amb ell" per a res que vagi en contra de la igualtat dels espanyols i contra els drets fonamentals de la ciutadania". Rajoy ha descartat obrir el procés de reforma de la Constitució, com li demana el líder del PSOE, Pedro Sánchez, perquè "no és la prioritat" en aquest moment i ha assegurat que només estaria disposat a parlar de qüestions "puntuals" com va ser la reforma de l'article 135 de la Constitució l'any 2011 per introduir-hi l'obligació d'estabilitat pressupost

Rajoy ha fet aquestes manifestacions abans d'assistir a l'acte institucional del 36è aniversari de la Constitució que ha tingut lloc al Congrés. En declaracions als mitjans ha afirmat que la Constitució "va suposar i suposa quelcom tan important com la democràcia, la llibertat, els drets fonamentals de les persones, el model d'Estat més descentralitzat de la història del país, l'entrada a Europa i la major etapa de benestar i progrés de tots els temps a Espanya".

El president espanyol ha assegurat que malgrat les enquestes que apunten que una majoria dels ciutadans estan a favor de la reforma de la Constitució ara les prioritats són la situació de l'economia i l'atur. Segons ha afirmat, les dades macroeconòmiques "són positives" i "estimulen" el govern espanyol a treballar. "Encara que queden coses per fer, però la línia està marcada", ha dit.

Com a exemple, ha recordat que les últimes dades recullen un creixement de l'Estat superior al de la mitjana de la UE. "Espero que això es consolidi de cara a final d'any i després d'anys podem dir que hem crescut per primera vegada clarament per sobre de l'1% i hem creat ocupació", ha dit. En aquest sentit, ha reiterat que la prima de risc està per sota els 105 punts bàsics, "la millor xifra en anys" fet que implica que l'Estat paga molt menys pel seu deute pública.

També ha recordat que el seu executiu treballa en el "gran repte" de la lluita contra la corrupció, com ho demostren, segons ha afirmat, les mesures que es van aprovar al consell de ministres d'aquest divendres.

Només per qüestions puntuals

Per últim, Rajoy ha recordat que la Constitució es pot reformar, com s'ha fet en dues vegades des que es va aprova: en motiu de l'entrada a Europa i del pacte fiscal europeu. Malgrat això, ha reiterat que "és molt important que siguem seriosos i sapiguem què es vol reformar perquè

"amb aquestes coses no es pot frivolitzar".

En aquest marc ha censurat que el PSOE renegui ara de la reforma del 2011 per introduir a la Constitució l'obligació d'estabilitat pressupostària. Tres anys després de l'última reforma, ha dit, "no és de rebut" que el PSOE digui que cal derogar aquesta reforma, perquè "quan es dona una paraula es compleix".

"No és el moment d'eslògans i portades"

Per tot plegat, ha tancat la porta al procés de reforma de la Constitució. "Crec que els governants i polítics hem de valorar bé les coses per no equivocar-nos", ha dit abans de sentenciar que "no és moment d'eslògans i de portades" perquè malgrat que probablement "tothom vol reformes", "no està clar que siguin en la mateixa direcció".

En aquest sentit ha recordat que la proposta del PSOE és inconcreta i ha apuntat que nomñes estaria disposat a escoltar propostes de reforma de puntuals com la de l'article 135 del 2011. "Estic obert a tots els plantejaments, però fins ara no he escoltat cap plantejament menys el que demana el dret d'autodeterminació", ha afirmat.