Commoció en majúscules a la localitat biscaïna d'Abadiño que ahir es va despertar amb la notícia d'un doble crim. Una dona de 60 anys i la seva mare van ser assassinades al seu domicili mentre que el marit va ser trobat amb ferides lleus i lligat pels peus, penjant d'un muntacàrregues, alhora que es produïa un incendi a la seva empresa, que travessava per dificultats econòmiques. Hores més tard, l'home va ser detingut després de prestar declaració en dependències de la Policia Basca per un presumpte delicte d'homicidi contra les dues víctimes. L'Ertzaintza va mantenir obertes "totes les hipòtesis" des del primer moment i fonts del Departament basc de Seguretat van indicar que per ara no es podia atribuir el succeït a un cas de violència de gènere encara que tampoc es descartava.

Segons van informar fonts de la investigació, cap a les 8 del matí es va iniciar un incendi a l'empresa Zuhaitz, una fusteria de fusta i alumini d'Atxondo, i en arribar els empleats al pavelló van veure el propietari lligat pels peus penjant d'un muntacàrregues i ferit lleu per múltiples cops. Poc després, la cunyada de l'home es va dirigir al domicili de la seva germana -la dona del ferit- a la propera localitat d'Abadiño per informar de l'incendi en el negoci familiar i, en arribar al pis, es va trobar la seva germana i la seva mare mortes al llit amb signes evidents de violència.

Els detalls

El marit i gendre de les víctimes va ser traslladat a l'hospital de Galdakao, on els metges d'urgències li van diagnosticar un traumatisme cranioencefàlic i politraumatismes, tots ells de caràcter lleu i que no van requerir ingrés hospitalari, de manera que va ser donat d'alta hores després. L'alcaldessa d'Atxondo, Rosa Elizburu, va explicar als mitjans de comunicació que l'amo de la fusteria, segons van comentar les persones que el van trobar, "estava penjat dels peus" i "tenia molts cops, li han donat bé" per tot el cos, va lamentar l'alcaldessa. Mentrestant, al pis del carrer Trañabarren, al barri de Matiena d'Abadiño, agents de la policia científica de l'Ertzaintza van treballar durant tot el matí recollint evidències i els cadàvers de les dues víctimes van ser traslladats al servei de patologia forense de Bilbao per a la realització de les autòpsies.

Aquest crim va commocionar el municipi biscaí d'Abadiño, on ningú s'explicava què havia pogut passar en una família "totalment normal", segons van explicar els veïns de la localitat. La mare s'havia traslladat recentment a Biscaia per estar amb la seva filla, d'uns 60 anys, que acabava de jubilar-se de l'antiga empresa Inyectametal, van explicar els veïns.