La defensa de la infanta Cristina va pagar ahir els 587.413,58 euros de responsabilitat civil a títol lucratiu que va sol·licitar per a ella la Fiscalia en el cas Nóos davant el Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma que porta la causa. La procuradora de la infanta Cristina va presentar un escrit davant el jutjat, comunicant l'ingrés en el compte judicial de l'esmentat jutjat de la quantia en concepte de "consignació ad cautelam de la responsabilitat civil exigida", segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

La quantitat era la sol·licitada pel fiscal Anticorrupció Pedro Horrach en el seu escrit d'acusació, com a beneficiària a títol lucratiu i representen la meitat dels fons que, va ingressar de forma il·lícita l'empresa Aizoon, propietat de la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, al 50 %, i que van destinar a pagar despeses personals. El fiscal Horrach considera que Cristina de Borbó, malgrat desconèixer l'origen il·lícit de part dels fons dels quals es nodria Aizoon, "se'n va beneficiar" perquè el seu marit els va destinar a abonar serveis i subministraments de tipus personal o familiar. El fiscal, en canvi, va sol·licitar al jutge de Palma de Mallorca que instrueix el cas, José Castro, que no porti a judici la infanta Cristina, perquè no hi ha indicis per acusar-la.

En aquest sentit, Horrach sosté que Urdangarin va defraudar a Hisenda 182.005 euros d'IRPF en l'exercici 2007 i 155.138 en el del 2008, utilitzant Aizoon com a societat pantalla interposada. A més, l'empresa va ingressar 837.638 euros d'origen il·lícit procedents de l'apropiació de cabals públics des de l'Institut Nóos. Les tres quantitats es van usar en despeses de caràcter personal i familiar que van repercutir en benefici dels dos socis, per això la responsabilitat de la infanta arriba al 50 % de la suma.

Per la seva banda, l'Advocacia de l'Estat reclama a la infanta una responsabilitat civil a títol lucratiu de 168.571 euros, que es correspon únicament amb la meitat de la quantitat suposadament defraudada per Urdangarin a Hisenda. Segons el que van sol·licitar tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, la infanta podria ser condemnada a pagar aquesta responsabilitat civil en cas que Urdangarin fos condemnat en el judici del cas Nóos.

Multes i penes de presó

D'altra banda, el despatx de Miquel Roca que porta la defensa de la germana del rei, va sol·licitar la setmana passada al jutge el sobreseïment de les actuacions contra la infanta Cristina en el cas Nóos en haver-ho demanat explícitament la Fiscalia Anticorrupció i en no acusar-la l'Advocacia de l'Estat ni cap altra acusació particular.

Per al duc de Palma, l'acusació pública sol·licita una pena de 19,5 anys de presó i que pagui 3,5 milions d'euros de multa pel desviament de fons públics mitjançant diversos presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig.

Per al seu exsoci Diego Torres el fiscal demana 14,5 anys de presó, mentre que per a la seva dona, Ana María Tejeiro, sol·licita 2 anys de presó per blanqueig i que torni 1.144.240 euros.