Les policies espanyola i marroquina van desmantellar ahir una xarxa gihadista que havia aconseguit reclutar ja a dotze dones joves a través de les xarxes socials i fòrums de Whatsapp per enviar-les al front sirio-iraquià de l'organització terrorista Daesh. Segons va informar el Ministeri de l'Interior, l'Operació Kibera, dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, es va saldar amb la detenció de set persones, de les quals cinc van ser a Espanya i dues més a la localitat marroquina de Castillejos. Dels arrestats en territori espanyol, quatre eren dones, entre elles una menor d'edat, i un home.

Les detencions es van practicar a Melilla (dues dones i un home), Ceuta (una jove de 21 anys) i Barcelona (una altra dona de nacionalitat xilena). Tots ells estan acusats de formar part activa d'una xarxa internacional en la qual cada un d'ells exercia un paper concret de captació, reclutament i enviament de dones joves al front de Síria i Iraq en el marc de l'organització terrorista Daesh.

Funcionament de la xarxa

En el primer estrat, les forces de seguretat hi situen als directors, paper exercit pels dos arrestats al Marroc que, si bé actuaven a l'ombra, ostentaven la màxima responsabilitat de la xarxa i es valien de facilitadors i dones joves que tindrien el paper de "reclutadores actives". Les quatre dones detingudes a Espanya tenien aquesta missió. Manejaven les xarxes socials per reclutar altres joves, l'últim escalafó de la xarxa.

Interior xifra que fins a la data s'ha aconseguit identificar dotze dones captades després de ser sotmeses a un procés de radicalització a través de les xarxes socials, amb l'objectiu d'integrar-les a Daesh i enviar-les a la zona de conflicte. Un cop atrapades en aquest grup són empeses "irremeiablement" a una via de no retorn. Mentrestant, l'únic home detingut a Espanya, concretament a Melilla, tenia la missió de facilitar el màxim de contactes possibles.

De les investigacions es desprèn que les reclutadores inserien missatges i propaganda a les xarxes socials i Facebook en què insistien en "la suposada crisi de valors existent en la societat occidental actual", que només podria superar-se amb l'Islam. Es tractava de missatges dirigits a dones joves, les respostes positives de les quals filtraven les reclutadores per seleccionar les víctimes que passarien a la segona fase. En ella, un cop seleccionades, se les redirigia a fòrums privats de Whatsapp on se'ls donava consignes per passar a l'acció. Quan ja feien aquest pas, la xarxa les derivava a fòrums més exclusius i amb més mesures de seguretat, i només quan es tenia constància del reclutament efectiu es produïa el contacte personal.

Totes elles complien una sèrie de patrons comuns, com la seva joventut -algunes menors d'edat-, baixes expectatives sociolaborals o usuàries de xarxes socials sense supervisió. La preferència per captar era Ceuta i Melilla. Durant l'operació es van dur a terme sis escorcolls domiciliaris a Barcelona, Ceuta i Melilla.

La policia francesa va desmantellar dimarts a les rodalies de Tolosa, una altra xarxa gihadista que també captava futurs terroristes.