El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va desvincular "absolutament" la renúncia del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, de la querella contra el president català, Artur Mas, i va defensar l'actuació "autònoma" i "sense ingerències" de la institució. En declaracions als mitjans en la seva visita a l'Escola Judicial de Barcelona, Catalá, que va admetre la seva "sorpresa" per la dimissió, va destacar que el fiscal general de l'Estat "ha treballat amb independència de criteri" en relació amb la querella contra Artur Mas pel 9-N i sense ingerències del Govern, "ni en aquesta matèria ni en cap".

En aquest sentit, va recordar que el propi Torres-Dulce ha reiterat diverses vegades que no va haver-hi cap ingerència de l'Executiu en la presentació de la querella del 9-N contra Mas i que, en el cas que hagués existit, "de cap manera l'hauria tolerat".

El president del Govern, Mariano Rajoy, va rebutjar les acusacions dels partits de l'oposició que van demanar la seva compareixença al Congrés per les pressions que, segons el seu parer, ha rebut el fiscal general de l'Estat. Rajoy va expressar el seu respecte a la decisió del fiscal d'abandonar el càrrec "per raons exclusivament personals" i va dir que no perdrà "ni un minut" a respondre a les interpretacions de la dimissió que fan partits com el PSOE.

"Passi el que passi, la posició del PSOE és sempre la mateixa: la culpa és del Govern", va ironitzar el president del Govern, que va aprofitar per agrair la feina i l'"encert" de Torres-Dulce en la seva gestió.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va culpar directament Rajoy de "pressionar" el fiscal i de "forçar la seva dimissió", de manera que el seu partit va demanar oficialment la compareixença urgent del president del Govern davant el ple del Congrés per donar compte de la seva "responsabilitat" en aquesta renúncia. "El fiscal ha dimitit perquè el Govern l'ha pressionat, defensant la seva independència. És absolutament inacceptable l'actitud de Rajoy amb les institucions", va denunciar.

Segons Hernando, Rajoy "no en té prou" amb tenir majoria absoluta a les Corts, "vol colonitzar i controlar totes les institucions, el Congrés, el Senat, el Defensor del Poble i també la Fiscalia i el Consell General del Poder Judicial".

"Decisió greu"

Les crítiques al Govern també van arribar des del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, que està convençut que la dimissió del fiscal general de l'Estat és fruit de les "desavinences" amb el Govern sobre la consulta alternativa del 9 de novembre a Catalunya. Duran va considerar la renúncia del fiscal com una "decisió greu" per la qual el Govern hauria de donar explicacions "al màxim nivell".

També la líder d'UPyD, Rosa Díez, va demanar la compareixença de Rajoy davant el Congrés després que Torres-Dulce denunciés, segons la portaveu, "ingerències i falta de mitjans" en la Justícia. No obstant això, Díez va retreure al fiscal que hagi tingut "falta de valor" en algunes qüestions i que hagi arribat "tard" moltes vegades injustificadament.

Segons el diputat d'ERC Joan Tardà, al fiscal "no li perdonen" que no fes la feina "bruta" d'aturar la consulta sobiranista a Catalunya, però va advertir que ni el fiscal que substitueixi Torres-Dulce ni tampoc Rajoy podran aturar la voluntat del poble català.

Joan Coscubiela, d'ICV, va assenyalar que al PP li molesta la democràcia i va advertir que o bé la ciutadania, amb el seu vot, acaba amb el PP "o el PP acaba amb la democràcia".