El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar que "el canvi arribarà" a Cuba, tot i que el país manté un règim "que reprimeix el seu poble", en defensar la seva decisió d'iniciar el procés per normalitzar les relacions diplomàtiques entre Washington i l'Havana. Obama va aclarir també que, de moment, no hi ha plans d'una visita seva a Cuba ni tampoc que el president de l'illa, Raúl Castro, viatgi a Washington. "El canvi arribarà a Cuba, ha de fer-ho", va reiterar el president nord-americà.

Obama va afirmar, a més, que comparteix "les preocupacions" sobre la situació dels dissidents i dels drets humans a l'illa, i que, no s'espera que es produeixin "canvis de la nit al dia" després de l'acord per normalitzar les relacions, trencades des de 1961.

Aquest acord va ser anunciat dimecres per Obama i Raúl Castro, i contempla l'obertura d'ambaixades a Washington i l'Havana en els propers mesos. Així mateix, inclou la flexibilització de les restriccions als viatges i el comerç entre els EUA i Cuba, i a les remeses que reben els cubans des de territori nord-americà.

"L'objectiu de normalitzar les relacions és que ens dóna una major oportunitat d'influir perquè es produeixin canvis", va argumentar el mandatari. Segons Obama, "en última instància" serà necessari "acabar amb l'embargament" econòmic imposat unilateralment pels EUA a l'illa el 1961, fet que està en mans del Congrés.

Diversos experts consideren que les possibilitats econòmiques que s'obren per a Cuba després de l'acord de normalització de relacions amb els Estats Units "són infinites" i podrien accelerar les reformes econòmiques de Raúl Castro per actualitzar el model socialista.

"Crec que el canvi serà molt més ràpid del que pensem, perquè les possibilitats són il·limitades, principalment perquè es desbloquejarà un dels principals problemes de Cuba, que és l'entrada de divises", va assenyalar l'economista Omar Everleny, del Centre d'Estudis de l'Economia Cubana (CEEC).