Grècia celebrarà eleccions anticipades el proper 25 de gener després de fracassar la iniciativa del Govern de Andonis Samaras d'imposar el seu candidat a la Presidència de la República en la tercera i decisiva votació parlamentària. Samaras va anunciar la data als pocs minuts d'acabar la votació, sense esperar al Consell de Ministres que s'havia de celebrar poc després. El primer ministre va optar per la primera de les dates que s'havien estudiat, i ho va justificar dient que el país "no pot esperar".

En un breu missatge televisat, Samaras va responsabilitzar els 132 diputats que van decidir no avalar el seu candidat d'esdeveniments que "la societat no volia". "Ara el poble ha de restablir l'estabilitat. Hem de restablir l'estabilitat i sortir dels memoràndums. El poble no permetrà la tornada als memoràndums", va afirmar el primer ministre ja en clau electoral.

En la tercera i decisiva votació, l'excomissari europeu i diverses vegades ministre Stavros Dimas, de 73 anys, va obtenir el suport de 168 dels 300 diputats de la cambra legislativa grega, 12 menys dels 180 vots que necessitava, i el mateix nombre que en la votació precedent.

Dissabte passat, el líder conservador va advertir als parlamentaris que, si no donaven suport a Dimas, automàticament s'aliarien amb el principal partit de l'oposició, l'esquerrà Syriza, el líder del qual, Alexis Tsipras, va deixar clar des d'un principi que no donaria suport a cap candidat per forçar eleccions.

El Fons Monetari Internacional (FMI) va anunciar la suspensió del desemborsament de l'ajuda financera a Grècia fins que s'hagi produït un canvi de govern en aquest país. Poc després que el primer ministre grec convoqués les eleccions anticipades, l'FMI va emetre un comunicat que suposa l'efectiva suspensió del programa de rescat fins parlar amb les noves autoritats que sorgeixin d'aquests comicis, encara que va descartar que això hagi de perjudicar les finances del país.

Les converses sobre la sisena revisió del programa de reformes, de la qual depèn la continuïtat de l'ajuda financera a Grècia, "es reprendran una vegada que hagi assumit el poder un nou govern", va assegurar el portaveu de l'FMI, Gerry Rice, qui a continuació va destacar que actualment Grècia "no afronta necessitats de finançament immediates".

El líder de Syriza va assegurar que un Govern dirigit per la seva formació garantiria els dipòsits bancaris dels grecs, "en cooperació amb els seus socis europeus i el Banc Central Europeu", amb els que negociarà. "Acabem amb els relats de terror!", va exclamar Tsipras en un llarg i apassionat discurs pronunciat en un cinema al centre històric d'Atenes, que va donar inici a una campanya electoral que oficialment encara no ha acomençat.

La Comissió Europea (CE) va instar els ciutadans i polítics grecs a mostrar un fort compromís amb Europa i amb les reformes necessàries per millorar el creixement al país quan vagin a les urnes. "A través d'aquest procés democràtic, els grecs decidiran un cop més sobre el seu futur", va dir el comissari europeu per a Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici.