Almenys 12 persones van morir i 11 van resultar ferides, de les quals quatre es trobaven a l'hora de tancar aquesta edició entre la vida i mort, després de l'atac amb fusells automàtics registrat contra la seu del setmanari satíric Charlie Hebdo, a París. Els autors de l'atemptat, un dels més greus de la història a França, van ser tres homes vestits de negre, encaputxats i armats amb fusells kalàixnikov que van entrar a la seu del setmanari al crit d'"Al·là és gran", segons va confirmar en una declaració a la premsa el fiscal de París, François Molins. El president, François Hollande, va afirmar que França viu "un moment extremadament difícil", mentre la policia ha identificat els tres presumptes atacants i els busca a Reims.

L'atac es va produir poc després de les onze del matí, quan els terroristes van penetrar a trets al hall del setmanari. Durant més de deu minuts, els atacants van efectuar almenys 30 trets contra els periodistes i empleats de la publicació. En algun cas, segons un testimoni citat per diversos mitjans, cridaven els noms d'alguns periodistes de la publicació. Desenes d'empleats es van refugiar a la terrassa de l'edifici, situat al bulevard Richard Lenoir, al districte 11 de la capital francesa.

Els tres presumptes autors de l'atemptat són tres homes de 34, 32 i 18 anys amb antecedents per cooperar amb xarxes gihadistes. Es tractaria dels germans Said K. i Chérif K. de nacionalitat francesa, mentre que el més jove respondria al nom de Hamyd M., encara que es desconeix la seva nacionalitat. Aquest últim estava inscrit l'any passat en un institut de secundària a Reims (nord de França). Chérif K. va ser jutjat el 2005 per formar part d'una cèl·lula d'enviament de gihadistes a l'Iraq que hauria reclutat una desena de joves per anar a combatre a l'Iraq entre 2003 i 2005. Va ser condemnat llavors a tres anys de presó, la meitat d'ells exempts de compliment.

El setmanari Le Point va assenyalar que s'ha pogut identificar els sospitosos per un carnet d'identitat trobat al vehicle en què van fugir del lloc dels fets i amb el qual van col·lidir contra un altre cotxe al nord-est de París.

El Govern francès va elevar al nivell màxim l'alerta antiterrorista i va mobilitzar més de 3.000 membres de les forces de seguretat en l'operació de recerca i captura dels autors de l'atemptat.

"Vaig tenir clar des del principi que es tractava d'armes automàtiques. Els trets feien tremolar el terra", va relatar un testimoni presencial de l'atac. El testimoni, que va demanar l'anonimat, es trobava a uns vint metres de la seu de la revista quan va dir que va començar a sentir el so dels trets. Va sentir "almenys una desena de trets", abans de veure un policia sortir malferit al carrer, sagnant abundantment, i que va ser ajudat per dos vehicles policials i retirat del lloc.

Milers de persones es van manifestar a París per condemnar l'atac i per mostrar el seu suport al setmanari satíric, de la mateixa manera que va succeir en nombroses ciutats de tot el món.

Eleven les alertes terroristes

El Ministeri d'Interior no veu motius objectius que Espanya pugui ser escenari d'un atemptat gihadista imminent després del de París, però va decidir elevar el nivell d'alerta antiterrorista per blindar les infraestructures crítiques i protegir llocs i persones més susceptibles de patir una acció terrorista.

Amb tota la informació disponible i l'anàlisi dels serveis d'intel·ligència, Interior va decidir elevar el nivell del 2 amb intensitat alta actual al 3 amb intensitat baixa. Paral·lelament, el Departament d'Interior de la Generalitat va elevar el nivell d'alerta d'amenaça terrorista a Catalunya, però la mesura té caràcter temporal.