Més d'un milió de persones van desbordar ahir els carrers de París en una manifestació sense precedents plena d'emocions que va reivindicar la llibertat d'expressió i la tolerància davant l'extremisme terrorista.

Durant unes hores, París es va convertir en la capital del món amb la presència de gairebé 50 líder polítics estrangers que encapçalaven la marxa i milers de ciutadans els acompanyaven tot expressant, en silenci, amb pancartes i cantant la Marsellesa, la seva commoció pels atemptats gihadistes de la setmana passada. Els carrers es van omplir de missatges com "Je suis Charlie", el lema popularitzat a Internet en record a les 12 persones que van morir a la massacre de la revista Charlie Hebdo.

La marxa, que va començar de la plaça de la República i va finalitzar tres hores més tard a la plaça de la Nació, va comptar amb fortes mesures de seguretat, amb 2.200 policies custodiant-la.

Al llarg de diverses hores, els carrers de París es van col·lapsar a quilòmetres de distància de la plaça República, on va començar -amb retard- la manifestació.

Passades tres hores, i amb molta lentitud, els manifestants van arribar al final d'una manifestació que va tenir més forma de concentració, ja que la gran afluència de públic gairebé impossibilitava el desplaçament.

En un gest sense precedents, el president francès, Françoise Hollande, va liderar la marxa juntament amb gairebé 50 caps d'Estat i de Govern que, durant gairebé 200 metres, van desfilar darrere dels familiars de les víctimes dels atemptats, que portaven bandes amb el lema "Charlie".

Una mostra del caràcter excepcional de la manifestació va ser que van caminar a poc metres de distància el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president palestí, Mahmud Abbas, junt amb la majoria de líders europeus, com el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. El president de la Generalitat, Artur Mas, també va voler participar en la manifestació, així com d'altres membres de la política catalana, com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, o l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, entre d'altres.

Com a mostra d'unitat i lluita contra el terrorisme, la manifestació va comptar amb la presència dels principals líders de les comunitats musulmana i jueva de França, que sumen cinc milions de persones i mig milió respectivament.