La Guàrdia Civil està duent a terme aquest dilluns al matí una operació contra l'entorn d'ETA al País Basc, Navarra i Madrid, en la qual es preveuen detencions. Segons han informat fonts de la lluita antiterrorista, els detinguts serien de diverses organitzacions que donen suport a la banda. El dirigent de l'esquerra abertzale, Pernando Barrena, ha denunciat en una piulada la seu compte de Twitter que els agents estaven detenint els advocats relacionats amb l'entorn de l'esquerra basca. "Al nostre hotel de Madrid, la GC està detenint els nostres advocats. Democràcia a la turca!", s'ha exclamat. L'operació continua oberta.

En declaracions a Rac1, Barrena ha denunciat que es tracta d'una operació amb "una intencionalitat política molt evident" i avisa que amb la defensa detinguda "no hi ha les condicions" per començar el judici contra la cúpula de Batasuna, EHAK i ANV previst avui a l'Audiència Nacional. "És una operació que no té cap sentit. Detenir advocats, persones que entren i surten cada dia dels jutjats, i molt menys persones que en mitja hora havien d'estar a la seu de l'Audiència Nacional. Totalment desproporcionat i kafkià", ha lamentat el portaveu de Sortu, que ha assegurat que desconeix encara els arguments pels quals s'han detingut els advocats.

"Això sí, per nosaltres és més que evident que amb l'equip de defensa arrestat no hi ha condicions per exercir la defensa en el judici previst", ha conclòs Pernando Barrena.