El cap del Govern, Mariano Rajoy, va garantir ahir que les eleccions que pretén convocar a Catalunya el 27 de setembre el president de la Generalitat, Artur Mas, "no poden ser ni seran un camí cap a la fractura d'Espanya".

Rajoy va criticar la convocatòria d'aquests comicis en la seva intervenció en la clausura de la convenció nacional del PP en què va considerar que tant l'avançament electoral a Catalunya com el que es preveu que hi haurà a Andalusia responen "a raons purament partidistes, a l'interès propi i no a l'interès general dels ciutadans".

El líder popular va insistir que aquestes eleccions seran el que el seu nom indica, autonòmiques, i el Parlamentque en resulti tindrà les mateixes competències que les que té fins ara. "Res d'enganys. Aquestes eleccions no poden ser ni seran un camí cap a la fractura d'Espanya", va emfatitzar, abans d'assegurar que el PP català plantarà cara per la concòrdia i la unitat i tindran un gran resultat.

Rajoy també va fer una defensa aferrissada de la sobirania nacional perquè "ningú privi els espanyols del dret a decidir què és el seu país". I va assenyalar que en els comicis catalans el PP representarà la veu dels milions de catalans que no són independentistes i que, de fet, va assegurar que són "la gran majoria".

"A Catalunya hi ha moltíssims més catalans que independentistes, i aquesta majoria que els independentistes han esborrat del seu projecte diran que estan farts de tensions i simulacres i que els èxits col·lectius neixen de la unitat i no de la discòrdia", va afegir. Pel que fa a l'escenari post 27-S, segons Rajoy, el Govern seguirà vetllant pel compliment de la llei.

Recuperació econòmica

Gran part del discurs del president es va focalitzar en la recuperació econòmica. Mariano Rajoy va afirmar que el 2015 es crearien un milió de llocs de treball.

A més, el cap del Govern va garantir que si l'economia continua creixent com fins ara, es podran seguir baixant els impostos, com ja notaran els espanyols en les nòmines d'aquest mateix mes de gener. També va recordar que Espanya és el país que més ocupació crea a tot Europa i encadena trimestres de creixement, al costat de la prima de risc més baixa de la seva història.

"El pitjor va quedant enrere, podem dir-ho perquè no ens oblidem d'on venim i el que ha costat venir d'allà, però li hem donat la volta. A alguns no els agrada, els posa dels nervis", va ironitzar el president del PP, que va insisitir que Espanya s'ha salvat de la "catàstrofe" que semblava inevitable.

El mateix Rajoy va reconèixer que alguns el podran acusar de "triomfalista", encara que són els mateixos que "van negar la crisi i ara neguen la recuperació". Sense citar el PSOE, el president del Govern va acusar a alguns de viure en un "rebombori de contradiccions" perquè reconeixen que Espanya va millor, encara que diuen que és perquè "ha canviat el vent".

En aquesta línia, Rajoy va destacar que aquest canvi radical a Espanya s'ha aconseguit respectant les polítiques socials, la sanitat, l'educació, les prestacions per deso?cupació i les pensions, que no s'han baixat, a diferència del que va fer el Govern socialista.

En una clara crítica al capdavanter de Podem, Pablo Iglesias, el cap de govern va advertir que els problemes d'un país "no es resolen amb paraules màgiques o conjurs del Carib" i tampoc se'ls fa front amb "plantejaments messiànics" i "droctinaris". "Parlar és molt fàcil, governar i sobretot en temps tan durs, no", va continuar Rajoy, qui es va passar la major part del seu discurs advertint que tampoc es pot tornar a les polítiques del PSOE: "Espanya no està per donar salts en el temps, no podem tornar enrere", va dir. Alhora, va insistir que evitar el rescat ha estat el "principal assoliment social" dels últims tres anys.