La coalició esquerrana Syriza, liderada per Alexis Tsipras, es va alçar ahir amb una rotunda victòria en les eleccions generals a Grècia, després d'obtenir en el tancament d'aquesta edició de Diari de Girona el 36,05% dels vots i fregar, així, la majoria absoluta. La formació d'esquerra va obtenir un total de 149 escons, molt per sobre dels resultats obtinguts pels conservadors de Nova Democràcia liderats pel primer ministre Andonis Samaràs, que van obtenir un 28,14% dels vots, l'equivalent a 77 escons.

Una de les grans sorpreses va ser l'auge dels neonazis Alba Daurada, que es van perfilar com la tercera força amb un 6,34% dels sufragis i 17 escons. A la formació d'ultradreta la van seguir els centristes del nou partit de centre To Potami, que van obtenir un 5,93% dels vots i 16 escons. A continuació s'hi van situar els comunistes del KKE, amb el 5,44% dels vots i 15 escons, i el fins ara cogubernamental Pasok (socialdemòcrates), del viceprimer ministre Evángelos Venizelos, que va patir una forta patacada electoral acabant amb un 4,75% dels vots i 13 escons.

A la cua de partits hi van quedar els Grecs Independents, de la dreta nacionalista, amb un 4,69% i 13 escons, mentre que Moviment dels Socialistes Demòcrates, el partit de l'exlíder de Pasok i antic primer ministre, Geòrgios Papandreu, va ser durament castigat pels votants i es va quedar fora del Parlament.

Ja coneixedor de la seva inapel·lable victòria, Tsipras va afirmar que el poble li havia donat "un mandat clar", que suposa que Grècia canvia de rumb i "deixa l'austeritat després de cinc anys d'humiliació". "La troica de creditors representa el passat", va dir.

El líder esquerrà va dir que és conscient que el poble no li dóna un xec en blanc, "sinó un mandat per reorganitzar el país". En aquest sentit, Tsipras va allargar la mà als qui no el van votar i va afirmar que en aquestes eleccions no hi ha "ni vencedors ni vençuts", tot subratllant que formaria un Govern "per a tots els grecs". "Avui ha perdut la Grècia dels oligarques i dels corruptes; avui ha guanyat la Grècia del treball, del coneixement i de la cultura", va remarcar. "Ha guanyat la Grècia que lluita i té esperança", va agregar el líder de Syriza entre els crits dels seus seguidors abans d'afirmar, també, que la seva victòria és també "la de tots els pobles d'Europa que lluiten contra l'austeritat que destrossa el nostre futur comú". "El nou Govern negociarà amb els nostres socis europeus", va manifestar Tsipras, qui alhora va recalcar que presentarà el seu propi pla de reformes "sense nous dèficit però tampoc sense un superàvit irrealitzable".

Samaràs reconeix la derrota

El primer ministre grec i líder de Nova Democràcia, Andonis Samaràs, va reconèixer l'evident derrota i va apuntar que respecta la voluntat del poble, tot donant les gràcies als electors per "la batalla difícil" que havien lliurat. "El poble s'ha pronunciat i respectem la seva decisió. El resultat no és bo per a nosaltres", va dir en una breu compareixença pública, en la qual no va esmentar ni felicitar el vencedor de les eleccions tot i que sí va remarcar que el seu partit havia acabat "amb els dèficits" i havia aconseguit "creixement econòmic". "Avui deixo un país que surt de la crisi membre de la Unió Europea i de l'euro. Desitjo que el proper Govern mantingui aquests èxits".