El jurista exdemocristià Sergio Mattarella, de 73 anys, la figura per la qual va apostar el primer ministre, Matteo Renzi, és el nou president de la República Italiana després d'haver superat la majoria absoluta de 505 vots al Parlament.

Mattarella va ser elegit ahir en la quarta votació del Parlament, reunit en sessió conjunta per un total de 1.009 electors entre diputats, senadors, representants de regions i senadors vitalicis. El desè segon president de la República Italiana jurarà el seu càrrec i pronunciarà un discurs davant el Parlament en la sessió conjunta el proper dimarts al matí.

Quan la presidenta de la Cambra de Diputats, Laura Boldrini, va llegir la papereta amb el nom de Mattarella, recolzat per més de 505 vots, es va sentir una ovació que va durar diversos minuts. Al final del recompte, Mattarella va obtenir 665 vots, entre ells els de tots els parlamentaris del Partit Demòcrata (PD), l'aliat al Govern, el Nou Centre Dreta (NCD), dels partits centristes i d'Esquerra, Ecologia i Llibertat.

El candidat proposat pel Moviment 5 Estrelles, liderat pel còmic Beppe Grillo, el magistrat Ferdinando Imposimato, es va quedar en 127 vots i va haver 105 paperetes en blanc corresponents als membres de Forza Itàlia, de Silvio Berlusconi.

La figura de Mattarella, un exdemocristià però procedent de l'àrea d'esquerres, amb un passat de lluita contra la màfia i un historial important, però discret, ha posat d'acord el grup de Renzi, el PD, que en els últims temps s'ha mostrat dividit per tot.