Gairebé quatre anys després del 15-M, Podem va tornar a omplir ahir la Puerta del Sol, on desenes de milers de persones van secundar la seva "marxa del canvi", en la qual el partit de Pablo Iglesias es va reivindicar com l'alternativa al PP i va garantir que lluitarà per recuperar la sobirania per a la gent. La marxa, que va transcórrer entre la madrilenya plaça de Cibeles i Sol en un ambient festiu, va permetre el retorn al quilòmetre zero de Madrid dels que llavors es van denominar "indignats", que en aquesta ocasió van desfilar amb banderes de Podem, republicanes i gregues al crit de "sí es pot" i amb el lema "és ara".

Van ser aproximadament 100.000 els manifestants que van participar en la convocatòria, segons els càlculs de la policia -300.000 segons Podem-, i 21 les persones que van haver de ser ateses pels serveis sanitaris per marejos, lipotímies i caigudes, després d'una marxa que va transcórrer amb total normalitat i sense incidents.

A diferència del que va passar al maig de 2011, els assistents no van acudir a Sol a protestar ni a demanar res, sinó "a celebrar" que 2015 és l'any del canvi. "Podem somiar, podem vèncer", va exclamar el líder del partit, Pablo Iglesias, aclamat amb crits de "president, president". Que el canvi és possible i que s'acosta va ser el denominador comú en els discursos dels dirigents de Podem que van intervenir des de l'escenari instal·lat a la Puerta del Sol per deixar clar, com va dir el número tres del partit, Juan Carlos Monedero, que hi ha alternativa: "L'alternativa som nosaltres". Iglesias va aprofitar a més per replicar als que parlen de Podem com a "experiment o caos", en afirmar que "els de baix en diem democràcia", i va garantir que lluitarien per fer realitat els somnis dels ciutadans i per recuperar la sobirania i les institucions per a la gent.

La victòria de Syriza a les eleccions gregues estava molt present en l'ambient, no només a les banderes dels congregats, sinó també en les paraules d'Iglesias. Per a Podem, l'exemple a seguir és Grècia, que ara té un "Govern seriós, responsable", que treballa pels seus ciutadans, i que "ha fet en sis dies més que altres governs en anys". "Qui deia que no es pot?, es va preguntar Iglesias, que no obstant va advertir que "ningú farà els deures als grecs" i que ningú els farà als espanyols, que han de ser protagonistes de la seva història i del seu canvi. El secretari general de Podem va recordar, des de 1808 fins al 15-M, totes les ocasions en què la Puerta del Sol ha estat protagonista de la lluita del poble de Madrid, "gent valenta i humil, està en el nostre ADN i n'estem orgullosos". "Ara somiem un país millor, però no hem vingut a la Puerta del Sol a somiar, sinó per fer els nostres somnis realitat", va dir, abans d'assegurar que "guanyaran les eleccions al PP". No li van faltar tampoc aquest cop les defenses de "la pàtria" que, segons Iglesias, "no és un pin que porta a la solapa" ni "una polsera", sinó una política que protegeix els ciutadans. Per aconseguir-ho, Iglesias creu que Espanya necessita "somiadors valents", "quixots" que s'atreveixin a enfrontar-se "als de dalt". "No permetrem que els traïdors converteixin el Quixot en una marca, el dret de la gent a somriure no es ven, la sobirania no es ven, la nostra pàtria no és una marca, la nostra pàtria no es ven", va subratllar. En aquest camí que pretenen recórrer aquest any, el número dos del partit, Íñigo Errejón, va alertar que es trobaran moltes dificultats i que els "insultaran i atacaran".