El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van signar el pacte contra el gihadisme en un solemne acte en què tots dos van coincidir a destacar la "imprescindible" unitat contra el terrorisme i van demanar a la resta de partits que se sumin a ella. El Saló de Tapissos del Palau de la Moncloa va ser l'escenari escollit per a aquesta rúbrica -el primer pacte d'estat entre els dos líders- que van presenciar diversos membres del Govern com la vicepresidenta i els ministres d'Interior i Justícia, a més dels portaveus parlamentaris del PP i del PSOE.

L'acord preveu que als terroristes que causin morts se'ls apliqui la "màxima pena privativa de llibertat" recollida al Codi Penal. Al nou codi, reformat pel PP i encara en tràmit parlamentari, aquesta pena seria de presó permanent revisable. No obstant, el text inclou una clàusula en què les dues parts es comprometen a mantenir el pacte tot i que en un futur canviï el sistema de penes. Sánchez va confimar hores després que el seu partit portarà la presó permanent revisable al Constitucional.

El secretari general socialista va insistirque el PSOE "s'oposa fermament" a la presó permanent revisable i si torna al Govern l'eliminaran del Codi Penal. Aquest matís va permetre salvar l'acord en el qual durant dues setmanes han treballat populars i socialistes, que es materialitzarà avui en una proposició de llei que els dos partits registraran al Congrés, que es prendrà en consideració pel ple el dia 10 i s'aprovarà definitivament el 19 d'aquest mes, i per a la qual esperen comptar amb més suports parlamentaris.

Rajoy i Sánchez van entrar junts a les sis de la tarda al Saló de Tapissos, i després seure van signar el document de vuit punts. Després, de peu, van segellar l'acord amb una encaixada de mans.

En els discursos, tant un com l'altre van insistir en anteposar la unitat contra el terrorisme que sempre han mostrat les dues principals forces davant els interessos partidistes. Rajoy va destacar que l'acord és un "missatge nítid" als radicals que dota Espanya de les "millors eines jurídiques i operatives" per garantir la llibertat dels ciutadans davant la "major amenaça dels nostres dies". Per al cap de l'Executiu, els dos principals partits són "una sola força" quan es tracta de defensar el que volen els espanyols, "el dret a viure en una societat lliure i sense por".

Per part seva, Pedro Sánchez va assenyalar que el pacte demostra que el PSOE "sempre ha anteposat la necessària unitat contra el terrorisme davant de qualsevol consideració partidista", malgrat insistir en la "discrepància" reconeguda per les parts al voltant de la presó permanent revisable.

Entre les mesures que recull el text hi ha la de tipificar com a delicte de terrorisme el desplaçament a l'estranger per incorporar-se a una organització terrorista o col·laborar-hi, així com la persecució als anomenats "llops solitaris", les persones que poden atemptar sense necessitat de pertànyer a una organització terrorista. També contempla les noves formes de terrorisme, la captació i l'ensinistrament de terroristes -amb especial atenció a l'ensinistrament passiu-, així com l'ús de les xarxes socials.