06 de febrer de 2015
06.02.2015

Alemanya recorda a Grècia que el camí a seguir és complir els acords

Tsipras llança un missatge de tranquil·litat assegurant que els dipòsits "estan garantits" mentre el BCE obre la porta a préstecs d'urgència

06.02.2015 | 00:00
Atenes va viure una manifestació de suport al Govern de Tsipras.

El ministre de Finances grec, Yanis Varufakis, va demanar a Berlín un "programa pont fins a finals de maig" perquè Atenes pugui consensuar una sortida a la crisi amb els socis europeus, però el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, va insistir que el camí és complir els acords vigents. Varufakis va llançar la seva proposta en la roda de premsa conjunta posterior a la seva reunió a Berlín amb Schäuble, la primera directa amb un membre del Govern alemany i, per ara, l'última escala en una gira europea que en els darrers dos dies l'ha portat a Roma, París, Frankfurt i Londres.
Hores després que el Banc Central Europeu (BCE) anunciés que deixarà d'acceptar els bons grecs com a garantia en les seves operacions de refinançament, Varufakis va demanar un programa provisional per tenir temps i consensuar "un nou contracte" entre Grècia i els seus socis europeus que solucioni "d'una vegada per totes" la crisi del seu país.
"Exigim una oportunitat per mostrar les nostres propostes", va assegurar el ministre grec després de destacar que els seus socis no han donat "pocs, sinó massa diners" a Grècia, però per a un objectiu equivocat: "servir un deute insostenible".
"Estem d'acord en què no estem d'acord", va afirmar Schäuble per deixar clar els desacords entre Berlín i Atenes i també la seva disposició a seguir dialogant després d'una conversa que va qualificar d'"oberta i intensa".
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va intentar llançar un missatge de tranquil·litat als propietaris de dipòsits en anunciar que aquests "estan garantits", en resposta a l'anunci del Banc Central Europeu que no acceptarà els bons grecs com a garantia en les seves operacions de refinançament.
"Assegurem que els dipòsits en els bancs grecs estan completament garantits", va dir Tsipras en un discurs combatiu en la primera reunió del grup parlamentari de Syriza, celebrada poques hores després que el BCE prengués la decisió de no acceptar, a partir de l'11 de febrer, els bons grecs perquè no està clar si Grècia s'acollirà a un nou programa de rescat europeu.

Cau la borsa a Atenes
La Borsa, que va obrir amb un fort daltabaix, es va anar recuperant lleugerament al llarg de la jornada, i fins i tot els bons grecs a deu anys van millorar respecte la jornada anterior. Al tancament, l'índex general de la Borsa havia cedit un 3,37%, mentre que el bo a deu anys vaa baixar un 0,32% fins al 9,99%.
En tot cas, el BCE està disposat a que els bancs grecs puguin demanar préstecs d'urgència per 60.000 milions d'euros a través del Banc de Grècia, segons va establir el diari alemany Die Welt en la seva edició digital.
Els bancs grecs podran accedir a la liquiditat a través del Banc de Grècia, mitjançant el programa de provisió urgent de liquiditat, que fins ara estava limitat i que el BCE ha ampliat a 60.000 milions, la quantitat que els bancs hel·lens van sol·licitar a finals de desembre de l'Eurosistema per cobrir les seves necessitats de liquiditat.
Entre crits contra "el xantatge" i càntics, milers de grecs van omplir la cèntrica plaça de Syntagma a Atenes per donar suport al Govern, en un moment de màxima tensió amb els socis europeus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook