El Sindicat de Tècnics d'Hisenda (Gestha) i l'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE) coincideixen que, en haver presentat una declaració complementària a Hisenda, el dirigent de Podem Juan Carlos Monedero ha evitat incórrer en una infracció tributària en relació amb els ingressos que va rebre el 2013 per assessorar governs llatinoamericans.

En tot cas, el president de IHE, Ransés Pérez Boga, va destacar que el de Monedero és "un clar cas de frau tributari" que, malgrat això, "no s'ha pogut sancionar" perquè el polític va conèixer a través dels mitjans de comunicació que Hisenda estava analitzant la seva actuació i, d'aquesta manera, va poder regularitzar la seva situació abans de rebre una notificació de l'Agència Tributària.

El secretari general de Gestha, José María Mollinedo, va explicar que el secretari de Procés Constituent i Programa de Podem ha quedat "en pau amb Hisenda" en haver presentat la seva declaració complementària -per declarar com a persona física els ingressos que va rebre i pels quals prèviament havia pagat impostos a través d'una societat- abans que Hisenda li notifiqués una investigació. Així, Monedero evita la sanció i els interessos de demora, però haurà d'abonar un recàrrec del 15% per declarar part dels seus ingressos fora de termini, segons IHE.

Monedero va rebre 425.150 euros a finals de 2013, a través d'una empresa inscrita al registre mercantil, per uns treballs d'assessoria a governs llatinoamericans sense que s'adonessin d'ells a la Universitat Complutense, on és professor.

En un comunicat, Podem va assegurar que en no haver-hi hagut avís d'Hisenda, el seu secretari de Programes i Procés Constituent no ha comès frau fiscal. La formació que lidera Pablo Iglesias, que no aclareix quan va presentar la declaració complementària, ni quant va abonar a Hisenda, va destacar que "no hi ha hagut ànim d'ocultació, infracció o sanció", fet que "contrasta amb l'ús polític" que es vulgui donar a la informació que va destapar aquest assumpte.

Crítiques del Govern

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que a l'Executiu "no li correspon" entrar a comentar si una declaració voluntària dels ingressos "anul·la o no la responsabilitat", però va afegir que "sembla clar" que Monedero "no havia complert amb les seves obligacions tributàries". "Si tots els espanyols fessin el que fa Monedero, a veure com pagaríem els serveis públics, la sanitat o l'educació", li va retreure Sáenz de Santamaría.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va afirmar que Monedero "podria ser el Bárcenas" de Podem en quedar "provat" que "va mentir i va defraudar a Hisenda". "Alguns partits van utilitzar els diners de Suïssa per finançar-se i ara volem saber si Podem ha utilitzat els diners de Veneçuela per fer el mateix", va manifestar Hernando. El portaveu del PSOE al Congrés va reclamar explicacions per saber si amb els diners ingressats es van pagar actes o campanyes electorals.