La Pontifícia Comissió per a la tutela de menors del Vaticà treballarà per desenvolupar programes de formació a membres de la Cúria i a nous bisbes i establirà un Dia de Pregària en honor a les víctimes d'abusos sexuals per part de religiosos. El president de la comissió, el cardenal Seán Patrick O'Malley, va dir al Vaticà que l'objectiu és "preparar l'Església per respondre quan els religiosos no compleixin amb les seves obligacions" i, sobretot, "prevenir que es donin aquestes situacions".

Des de divendres fins avui, aquesta comissió celebra la seva primera sessió plenària al Vaticà, després de ser constituïda el desembre de 2013 per voluntat del papa Francesc, que va continuar amb els esforços del seu predecessor, el papa emèrit Benet XVI .

A la primera jornada de treball, celebrada divendres, la comissió va establir l'objectiu de "preparar l'Església per respondre quan els religiosos no compleixin amb les seves obligacions" i, sobretot, "prevenir que es donin aquestes situacions".

En la seva opinió,"en el passat s'han comès molts errors que han causat dolor a les víctimes i als seus familiars. Cal evitar que aquests errors se segueixin cometent i fer de l'Església i del món un lloc més segur per als nens". El cardenal de Boston es va mostrar contundent pel que fa als casos de pederàstia per part de religiosos i va defensar la "tolerància zero" sobre això.

"Cal que hi hagi conseqüències" si es coneix l'existència d'aquests abusos, va afirmar O'Malley, que va destacar que l'Església ha de disposar de "procediments per poder actuar" en aquests casos.

Seminaris específics

Els 17 membres que formen aquest organisme -entre ells, dues víctimes d'abusos per part de capellans- van posar sobre la taula la possibilitat de "desenvolupar seminaris per educar líders de l'Església en l'àmbit de la protecció a la infància". Segons O'Malley, aquesta comissió espera "poder oferir aquests programes a membres de la Cúria romana i a bisbes recentment nomenats". "Aquests programes de formació denoten els esforços de l'Església per respondre als casos en què s'hagin comès abusos sexuals per part de clergues", va destacar.

A més, la comissió estudia establir un Dia de Pregària dedicat a "aquells que han patit danys per abusos sexuals", en paraules del cardenal nord-americà. Les mesures que posarà en marxa la comissió destaquen la "responsabilitat" de l'Esglésiaen aquests casos.