El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va afirmar ahir que Grècia vol pagar el seu deute i va assegurar que, si els socis volen el mateix, han de "negociar amb nosaltres els mitjans tècnics per fer-ho". "Si ens posem d'acord que l'austeritat va ser desastrosa, la solució s'assolirà per mitjà de negociacions", va dir Tsipras durant la presentació del programa de Govern al Parlament, des d'on va afegir que el deute ha "sobrepassat el 180%" del Producte Interior Brut. En aquest sentit, Tsipras va assegurar que el Govern vol respectar les seves obligacions cap al Tractat d'Estabilitat, però va afegir que "l'austeritat no forma part d'aquest tractat". "Volem deixar clar a tothom que no negociem la nostra sobirania nacional, no negociem el mandat del poble", va recalcar.

El primer ministre va subratllar que en les passades eleccions el poble els va donar un mandat "clar" per acabar amb l'austeritat i perquè hi hagi un canvi de polític per tal d'acabar amb el programa vinculat al rescat. "Per això, el nou Govern no té dret a demanar la pròrroga d'aquest programa", va sostenir Tsipras, que va explicar que per aquest motiu el seu gabinet "només demana un programa pont fins a concloure les negociacions per elaborar conjuntament un programa de creixement". "Molts em pregunten si això és possible d'aquí a quinze dies. Els contestem que sí, ja que hi haurà temes com el del deute que es podran negociar després", va apuntar.

Tsipras va reafirmar que la intenció del seu Govern és aconseguir un nou contracte entre Grècia i la Unió Europea que "respectarà les regles de l'eurozona, però que no inclourà superàvits irrealitzables, que són l'altra cara de l'austeritat".

Mesures d'ajuda humanitària

D'altra banda, Tsipras també va anunciar un programa d'ajuda immediata per fer front a la crisi humanitària i la recontractació dels treballadors públics que van ser acomiadats injustament. Les primeres mesures a partir de dimecres inclouran ajuda alimentària, electricitat gratuïta i ple accés a la sanitat dels més castigats per la crisi. A més, el primer ministre grec va afirmar que tornaran als seus llocs de treball aquelles persones que van patir acomiadaments que vulneraven la llei, com ara les netejadores ministerials, els guàrdies escolars i els funcionaris de les universitats. "Sense reformes de l'Estat no aconseguiríem res, ni amb el millor acord per al deute", va subratllar al començament d'una llarga enumeració dels plans que emprendrà el Govern, entre els quals va recalcar com a màxima prioritat la lluita contra el clientelisme i la corrupció. "D'aquí a sis mesos haurem acabat la primera part d'aquestes reformes. Retallarem els privilegis dels ministres i dels diputats, reduirem els exèrcits de consellers, eliminarem la meitat dels cotxes dels ministeris i els vendrem juntament amb un dels tres avions del govern", va dir.

Tsipras va agregar que, a més, demanarà a la presidenta del Parlament eliminar el privilegi dels diputats de disposar de cotxe, i va assenyalar que el Govern reduirà en un 30% el personal de la seu del Govern i en un 40% les escortes del primer ministre. "I això no és només simbòlic, és perquè cal que els policies estiguin als barris per a la seguretat dels ciutadans", va recalcar.

El mandatari grec també va anunciar que els serveis secrets canviaran de caràcter i de nom i es denominaran Servei de Protecció de la Sobirania Nacional. En la lluita contra l'evasió fiscal, el primer ministre va anunciar que es procedirà immediatament al control dels grans dipòsits que no tenen justificants fiscals. A més, va anunciar que s'anul·laran les lleis que amnistiaven per endavant els funcionaris que treballen per al Banc de Grècia i l'entitat encarregada de les privatitzacions, Taiped.