La Policia Nacional ha iniciat una operació a Cadis, Màlaga i Almeria anomenada "Edu Costa" en què té previst realitzar entre setanta i noranta detencions en relació amb la investigació per suposades irregularitats en la concessió de subvencions a empreses per a cursos de formació.

Fonts de la investigació han informat a Efe que es tracta de la continuació de l'operació Edu, que està sent desenvolupada per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia Nacional i que es pot prolongar diversos dies amb detencions i registres.

L'exalcaldessa socialista de Jerez de la Frontera (Cadis) Pilar Sánchez figura entre les persones imputades dins de l'operació, en la qual la Policia Nacional investiga suposades irregularitats en la concessió de subvencions a empreses per a cursos de formació.

Fonts de la investigació han assenyalat a Efe que Pilar Sánchez, condemnada a dos anys de presó per desviar fons del Pla E per al pagament de despeses corrents municipals i recentment jutjada per suposades irregularitats en l'adjudicació d'un ajut a una empresa, ha estat imputada pels investigadors de l'operació "Edu Costa", encara que no ha estat arrestada.

Actualment hi ha obertes diligències per aquest presumpte frau en jutjats de totes les capitals andaluses, excepte Jaén, i els imputats estan acusats de presumptes delictes de falsedat, malversació de fons públics i frau en subvencions.

L'abril passat, la Fiscalia Superior d'Andalusia va repartir entre diferents jutjats andalusos les diligències obertes per l'ús de les ajudes del Servei Andalús d'Ocupació (SAE), en què s'havien detectat irregularitats "nombroses, persistents i greus".

La Fiscalia va afirmar que la gestió d'aquestes ajudes "no compta amb un procediment de concessió, justificació i liquidació homogeni i estandarditzat", obre la porta a "possibles i habituals irregularitats" i hi ha "una absència de control i seguiment" del SAE tot de les recomanacions rebudes en 2004.

A Sevilla també hi ha diligències obertes al jutjat d'instrucció 9, que al juny va detenir i va deixar en llibertat a 16 persones, entre ells l'extresorer d'UGT-A Federico Fresneda i altres dirigents sindicals per les presumptes factures falses del sindicat per justificar subvencions.

La jutge Mercedes Alaya, titular del jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, també investiga presumptes fraus en els cursos de formació i ha imputat dos exconsellers andalusos, Àngel Ojeda i Antonio Fernández.

Pel que fa a Ángel Ojeda, conseller d'Hisenda entre 1987 i 1990, un informe de la UDEF ha indicat que tretze empreses del seu entorn haurien rebut 14,6 milions d'euros quan la seva cunyada Teresa Florido va ser la màxima responsable del SAE, entre 2011 i 2012 .

La primera fase de l'Operació Edu va saltar a l'abril de 2014 després de fer pública una investigació de la UDEF iniciada després d'una denúncia de la Seguretat Social.

La investigació se centra en la concessió de subvencions del Govern andalús, sobretot a la convocatòria de cursos de Formació Professional Ocupacional (FPO) de desembre de 2010.

El cas es va conèixer durant la precampanya de les passades eleccions europees i en un principi es va assegurar que es tractava d'un frau massiu i de desenes de milions.

La Junta d'Andalusia, en la seva rèplica, va demanar "una rectificació immediata" al Govern en entendre que es tractava d'una operació política del PP per les eleccions europees.

A més, la Conselleria d'Educació va explicar que la secció d'investigació de la Seguretat Social havia demanat informació sobre 17 expedients arran del cas de la Fiscalia de Màlaga per una quantia de 1,52 milions d'euros d'un programa de formació que comptava amb un pressupost global de 5,9 milions d'euros.