El director de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, va advocar per augmentar la pressió sobre les persones que busquen serveis de prostitució entre víctimes de l'explotació sexual, fins que els sigui "insuportable". En unes jornades a Barcelona, Cosidó va denunciar que a Espanya segueix "havent-hi esclaves" en ple segle XXI, dones que són forçades a exercir la prostitució en clubs de carretera, polígons i pisos pirata que pateixen un tracte "cruel i degradant", fins i tot amb "codis de barra gravats" a la seva pell.

El director de la Policia va advertir que la xacra del tràfic de persones per a la seva explotació sexual "existeix" i està entre la societat, fet pel qual considera "urgent" la col·laboració ciutadana per aconseguir la seva eradicació, ja que és una "realitat inacceptable".

Cosidó, que va detallar amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, la segona fase del pla de la Policia contra el tràfic de persones, va assegurar que llançaran campanyes de conscienciació, especialment entre els més joves, i lluitaran perquè les víctimes d'aquesta xacra deixin de ser invisibles.

En aquest sentit, va destacar que la Policia preveu augmentar també la pressió "fins que sigui insuportable" per a qui demani serveis de dones víctimes d'explotació sexual.

Reconeixement als agents

Cosidó es va dirigir als agents que assistien a les jornades, molts d'ells especialitzats en la lluita contra el tràfic, i els va reconèixer que formar part d'aquests grups especialitzats no és un destí fàcil, ja que es pot observar "la cara més miserable de la naturalesa humana".

Així, la Policia Nacional reforçarà els seus equips per lluitar contra les xarxes de tràfic de persones per a l'explotació sexual i apel·larà a la conscienciació ciutadana per dissuadir la demanda i eradicar aquesta xacra, que sotmet milers de dones a l'esclavitud i a Espanya mou cada dia 5 milions d'euros.

Fernández Díaz va advertir que la lluita contra el tràfic és un "objectiu d'Estat" en què la Policia Nacional aprofundirà el seu programa contra aquestes xarxes, iniciat l'abril de 2013 , amb una segona fase en què primarà la dissuasió de la demanda mitjançant la prevenció, la conscienciació social i les sancions. El ministre va qualificar la tracta per a l'explotació sexual com una activitat "absolutament abjecta".