El conseller balear d'Adminisracions Públiques, José Manuel Lafuente, va confirmar per escrit que l'expresident del Govern autonòmic Jaume Matas, actualment a la presó per un delicte de tràfic d'influències, podria reincorporar-se al seu lloc de funcionari cobrant uns 4.000 euros al mes.

L'Executiu autonòmic va admetre a preguntes de la diputada socialista Pilar Costa que Matas es troba "en situació d'excedència voluntària per interès personal". Una condició que li permetria demanar el reingrés a una plaça de cap de servei, la seva categoria com a funcionari de carrera, quan li vingui de gust. Cal recordar que l'única sentència en ferm contra Matas és la del Tribunal Suprem. A més de condemnar l'expresident a 9 mesos de presó, els magistrats només el van inhabilitar per ocupar un càrrec electe per un període de quatre anys. Això significa que no es pot presentar a unes eleccions ni exercir un càrrec públic en alguna institució, però sí continuar com a treballador públic en excedència i sol·licitar el reingrés quan finalitzi la condemna que ara compleix en un centre penitenciari de Segòvia.

Es dóna la circumstància que l'excedència voluntària per interés personal tenia una durada màxima de 15 anys. No obstant, l'any 2007 es van modificar alguns articles de la normativa estatal de funció pública, en concret l'Estatut Bàsic del Treballador Públic, i es va eliminar aquest límit de temps. D'aquesta forma, els funcionaris com Matas que s'han acollit a aquesta condició mantenen el dret a tornar a treballar de funcionaris fins a la seva jubilació.

Vacants de la seva categoria

En l'hipotètic cas que Matas demani el reingrés com a treballador públic del Govern balear podrà optar als diferents llocs vacants de la seva categoria com a funcionari de carrera. En tot cas, fonts properes a l'expresident sempre han assegurat que Matas no tornarà a ser funcionari, ja que vol estar lluny de Mallorca i la seva família s'ha establert a Madrid. Al portal dels empleats del Govern s'especifica que Matas no té una limitació per estar en excedència.