Un tribunal italià va condemnar a 16 anys de presó l'excapità Francesco Schettino, en considerar-lo culpable del naufragi del creuer Costa Concordia el gener de 2012, en què van morir 32 persones. Després de set hores de deliberacions, Giovanni Puliatti, president del col·legi de jutges, va dictaminar aquesta condemna en primera instància, que és inferior a la sol·licitud de la Fiscalia, que demanava 26 anys i tres mesos de presó.

Els delictes pels quals va ser condemnat són homicidi culpós múltiple, abandonament de la nau, naufragi i no haver informat immediatament les autoritats portuàries de la col·lisió contra l'escull davant de l'illa italiana del Giglio (centre), que va provocar el desastre. El Tribunal de Grosseto, que va considerar provat que Schettino va abandonar la nau, va excloure l'agreujant de culpabilitat conscient adduït pels fiscals durant el procés.

Així mateix, Schettino ha estat inhabilitat durant cinc anys i sis mesos per exercir de comandant de vaixell i de forma perpètua per a càrrecs públics. Francesco Schettino i la naviliera Costa Concordia, com a responsable civil, hauran de rescabalar econòmicament les nombroses parts civils, entre elles la regió de la Toscana, Protecció Civil italiana i l'ajuntament del Giglio.