13 de febrer de 2015
13.02.2015

Acord de Grècia i l'Eurogrup per desbloquejar les negociacions

El BCE augmenta fins als 65.000 milions la quantitat per a préstecs urgents a bancs hel·lens

13.02.2015 | 00:00
Alexis Tsipras es va reunir amb David Cameron a Brussel·les.

El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, i el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijssebloem, van acordar reprendre a partir d'avui les converses tècniques entre Atenes i les tres institucions internacionals que formen la coneguda com a troica. Tsipras i Dijsselbloem "han acordat demanar a les institucions que comencin les converses amb les autoritats gregues per començar a treballar en l'anàlisi tècnica dels punts en comú entre el programa actual i els plans del Govern grec", va explicar la portaveu de Dijsselbloem, Simone Boitelle.
Va afegir que l'objectiu d'aquests contactes és "facilitar les discussions a l'Eurogrup" que se celebrarà dilluns, en què Grècia, la resta dels socis de l'euro i les institucions que formen la troica (CE, BCE i FMI) intentaran aconseguir un acord sobre el futur de l'assistència financera al país.
Dijssebloem i Tsipras es van reunir abans que comencés la trobada informal de líders europeus, la primera a la qual acudeix el líder de l'esquerrana Syriza, i hores després que finalitzés la reunió de ministres de Finances i Economia de la zona euro (Eurogrup).
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va defensar mantenir la solidaritat de la UE amb Grècia sempre que el nou primer ministre hel·lè, amb qui no es va saludar a Brussel·les, compleixi els compromisos contrets pel seu país.
Per part seva, Tsipras va assegurar que Rajoy "està equivocat" en relacionar les "preocupacions domèstiques" a Espanya amb l'èxit del nou govern grec que lidera la coalició d'esquerres Syriza. "Rajoy estava una mica nerviós durant la cimera, especialment quan el debat estava relacionat amb Grècia", va afegir.
El Banc Central Europeu (BCE) va acordar augmentar en 5.000 milions d'euros, fins a 65.000 milions, la quantitat màxima que els bancs grecs poden demanar com a préstecs d'urgència al Banc de Grècia. El BCE va deixar d'acceptar des de dimecres el deute sobirà de Grècia com a garantia en les seves operacions de refinançament. L'augment serà suficient perquè els bancs grecs tinguin prou liquiditat fins a la setmana que ve.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema