L'alto el foc que va entrar en vigor la mitjanit de diumenge a l'est d'Ucraïna es va complir ahir en termes generals, encara que tant les milícies prorusses com el comandament militar ucraïnès van denunciar alguns incidents, dels quals es van atribuir mútuament la responsabilitat.

Els presidents d'Ucraïna, Petró Poroshenko; Rússia, Vladímir Putin; França, Francois Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van insistir ahir en el qual l'alto el foc en l'est d'Ucraïna ha de ser complert en tota la línia de confrontació, inclosa la zona de Debáltsevo.

Aquesta postura comuna, segons un comunicat de la Presidència ucraïnesa, va ser expressada en una conversa telefònica entre els quatre líders per avaluar el compliment de l'alto el foc.

Poroshenko va subratllar que per al replegament de l'armament pesat, el segon dels tretze punts del pla de pau aprovat pels quatre mandataris dijous passat a Minsk, es requereix que l'alto el foc sigui total i incondicional.

Els quatre líders, afegeix la nota, van destacar la "necessitat de crear condicions per a la labor de la missió especial d'observació de l'OSCE a Debáltsevo, regió de Donetsk, per verificar el compliment del règim d'alto el foc".

"En les primeres dotze hores l'alto el foc s'ha respectat, amb algunes excepcions, especialment a Debáltsevo, Raigorod i Lugansk", va declarar hores abans el cap de l'OSCE, Ertugrul Apakan. El diplomàtic turc va confirmar les queixes de les autoritats ucraïneses que les milícies van impedir a un grup de membres de la missió de l'OSCE arribar a la ciutat de Debáltsevo, on els rebels asseguren tenir tancats més de 6.000 efectius ucraïnesos.

Punt conflictiu

Els voltants de Debáltsevo, estratègic nus de comunicació situat a mig camí de Donetsk i Lugansk, ciutats controlades pels prorusos, en les últimes setmanes van ser escenari d'aferrissats combats. Els dirigents de l'autoproclamada república popular de Donetsk sostenen que l'alto el foc no pot aplicar-se a la zona de Debáltsevo, ja que no és una línia del front, sinó una bossa dins del territori controlat per les milícies.

"Tots els militars ucraïnesos que es troben a Debáltsevo i en els seus voltants han d'abandonar la ciutat de manera organitzada, sense armes ni armament pesat", s'afirma en una declaració del capdavanter dels prorusos de Donetsk, Alexandr Zajárchenjo, difosa per DAN, l'agència de notícies dels separatistes.

Zajárchenko va subratllar que seran repel·lits tots els intents de trencar el cèrcol i qualsevol atac a les posicions de les milícies. Les autoritats ucraïneses van negar que la unitat militar que es troba a Debáltsevo i els seus voltants estigui voltada, però han admès que les seves línies de subministraments són molt fràgils.

La greu situació a Debáltsevo podria fer saltar per l'aire el pla de pau per a l'est d'Ucraïna, segons el qual ja avui hauria de començar l'allunyament de l'armament pesat de la línia de separació de forces, a fi de crear una franja de seguretat de diverses desenes de quilòmetres de profunditat.

L'acord inclou l'intercanvi de presoners, el restabliment del control de Kíev sobre la frontera ucraïnorussa i el desarmament i la sortida del país de tots els grups armats i mercenaris estrangers que es troben a la zona de conflicte.

L'aspecte polític del pla acordat a Minsk preveu una reforma constitucional per descentralitzar Ucraïna, la celebració d'eleccions locals a les zones rebels sota la supervisió de l'OSCE, un estatus especial ?d'autogovern per a elles, que podran decidir sobre l'idioma que empraran.