El coordinador general d'IU, Cayo Lara, va assegurar ahir que la seva federació ja ha demostrat amb els seus governs locals i autonòmics que és capaç de trencar un bipartidisme que "ha estat molt cruel" per a Espanya i per a Andalusia. Ho va dir a la presentació de la candidatura de la formació per Còrdova als propers comicis regionals, que encapçala l'exconsellera de Foment i Habitatge, Elena Cortés. Des d'allà, Lara va explicar que la seva força política "ja ha passat la prova del cotó", després d'haver governat en nombrosos ajuntaments i haver cogovernat en una comunitat com l'andalusa, de nou milions d'habitants, "gairebé com Grècia", va apuntar.

Per contra, va dir que els seus adversaris són el líder del PP, Juanma Moreno, sobre qui va ironitzar que es presenta com "el nou", i la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, a qui va retreure el "teatret" de la ruptura del pacte de govern a la comunitat, del qual va culpar els "poders econòmics i financers". "A Andalusia també ens hi juguem el Govern d'Espanya, perquè el que passi aquí al març marcarà també la història i la pauta per als pròxims comicis electorals", va augurar Lara, que va presentar IU com "la política alternativa des del principi de la crisi en contra del bipartidisme".

Uns pactes "puntuals"

Sobre els acords de govern assolits a Andalusia o el que ha permès governar al Partit Popular a Extremadura, Lara va dir que són "pactes puntuals", ja que "ningú pot dir que aquesta força no es mulla quan s'ha de mullar", perquè està formada per "gent de pancartes i mobilització, però també de propostes".

En aquest sentit, Lara va afirmar que, davant les propostes com la Llei de la Funció Social de l'Habitatge que ha promogut IU des de la Junta d'Andalusia, el Govern central, "pressionat per la banca", ha optat per recórrer al Tribunal Constitucional per tal de "seguir desnonant" a la comunitat autònoma. "És el Govern que segueix desnonant el país, que segueix espoliant el país com hem vist amb AENA en aquest moment", va postil·lar el líder d'IU, que va qualificar el president de l'Executiu, Mariano Rajoy, com el "el rei de la desigualtat". Precisament, i tot fent referència al mandatari espanyol, el coordinador general d'IU va criticar que "no coneix la realitat, perquè ja no visita les oficines de l'atur ni va als menjadors a repartir xoriço", i per la qual cosa va lamentar que parli de la recuperació de l'economia en un país en què hi ha "12, 7 milions de persones al llindar de la pobresa".