La Policia danesa va abatre ahir l'home que presumptament va protagonitzar dos tirotejos a Copenhaguen i on van morir dues persones i cinc més van quedar ferides de manera lleu. El primer atac va ser en un centre cultural on hi havia Lars Vilks, que va dibuixar Mahoma com un gos. El segon tiroteig es va produir hores més tard davant d'una sinagoga de Copenhaguen.

Tot i que la Policia manté la hipòtesi que el terrorista ho va fer sense col·laboració, al llarg d'ahir va dur a terme diverses detencions per determinar els moviments del sospitós. Les gravacions de vídeo han resultat essencials per tal d'identificar el presumpte autor.

"La nostra hipòtesi és que es tracta de l'autor dels tirotejos", va dir l'inspector Jørgen Skov, que va apuntar que res indica que comptés amb ajuda o col·laboració, tot i que va avançar que es mantindrà la presència "massiva" d'agents en el centre de la ciutat.

Perfil de l'atacant

Tot i que la Policia no va facilitar la identitat de l'individu, sí que va reconèixer que "era conegut per activitats criminals relacionades amb violacions de les lleis d'armes i actes violents" i que tenia trets àrabs. A més, el jove, de 22 anys, era conegut en l'ambient de les bandes de delinqüents de la capital danesa.

L'individu feia temps que era investigat pels serveis d'intel·ligència del país però el cos no tenia constància que hagués viatjat a països en conflicte com Iraq o Síria. Amb tot, la Policia creu que "l'home possiblement va actuar inspirat pels atacs de París i els d'organitzacions extremistes", va explicar el cap de serveis d'intel·ligència, Jens Madsen.

Tot i haver posat fi a la vida del presumpte autor dels trets i treballar sota la hipòtesi que l'atacant va treballar sol, la Policia danesa segueix amb les investigacions del cas i al llarg d'ahir va detenir diverses persones en una batuda en un cibercafè de Copenhaugen.

La televisió pública danesa va citar una font policial que confirmava l'operació, tot i que les autoritats no van voler facilitar més detalls sobre aquest fet.

Segueixen les detencions

El tabloide Ekstra Bladet informava que quatre persones havien estat detingudes en una operació on van intervenir entre quinze i vint agents. Segons aquest rotatiu, el cibercafè on es van produir les detencions està situat en el barri multicultural de Nørrebro, al costat de l'estació de tren on va ser abatut el jove terrorista de 22 anys i presumpte autor dels atacs.

La Policia manté diferents operacions en diferents punts de la ciutat per obtenir proves i realitzar registres, amb la finalitat de determinar els moviments del sospitós entre les vuit hores que van transcórrer entre el primer atac i el segon.