Les institucions de la Unió Europea (UE) van condemnar els dos atacs a Copenhaguen en els quals aquest cap de setmana van morir dues persones i altres cinc van resultar ferides, i van assegurar que aquests successos només enforteixen més la seva determinació de combatre el terrorisme.

"Una vegada més, Europa està commocionada pel que sembla ser un altre atac terrorista brutal dirigit contra els nostres valors i les llibertats fonamentals, inclosa la llibertat d'expressió", va afirmar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en un comunicat en "nom de la UE".

"La nostra determinació de lluitar contra tot tipus d'extremismes i contra el terrorisme solament s'enforteix amb aquest tipus d'atacs", va assegurar l'ex primer ministre polonès. "Aquesta determinació va ser confirmada per tots els líders de la UE a la cimera celebrada a Brussel·les fa tan sols dos dies, seguirem endavant amb les nostres noves prioritats acordades en la lluita contra el terrorisme", va asseverar. "Farem front a aquesta amenaça junts", va afegir.

El president del Consell Europeu també va expressar les seves condolences i suport a Dinamarca i als ciutadans danesos, així com a les víctimes, les seves famílies i reunits.

Per la seva banda, el president del Grup dels Socialistes i Demòcrates del Parlament Europeu, Gianni Pittella, va assegurar que "la violència d'uns criminals mai superarà la nostra democràcia, les amenaces dels terroristes mai aconseguiran obligar-nos a guardar silenci".

"Cada intent d'extingir la nostra llibertat d'expressió serà contestada per milions de veus europees que clamen el nostre rebuig: tant a París com a Bèlgica, tant a Copenhaguen com a Nigèria, Líbia o Síria", va dir. Pittela va mostrar també la "plena solidaritat i les condolences" del grup socialdemòcrata a Dinamarca i els familiars de les víctimes.

Suport dels líders europeus

Els líders dels principals governs europeus també van mostar el seu suport als danesos. Angela Merkel va mantenir una conversa telefònica amb Thorning-Schmidt, la seva homòloga a Dinamarca, per expressar-li la seva commoció pels "atemptats inhumans".

"Alemanya està completament al costat de Dinamarca" i tots dos països es mantenen "en estret contacte per reforçar la lluita contra el terrorisme", va prosseguir.

Per la seva banda, el president francès, François Hollande, va visitar ahir l'ambaixada danesa a París per mostrar la seva solidaritat amb el país i va afirmar que el terrorista perseguia la mateixa fi que els que van atacar la revista Charlie Hebdo el mes passat a la capital francesa. "Han buscat els mateixos objectius que a París. A Dinamarca han atacat un centre cultural on es debatia la llibertat d'expressió, han atacat a policies que protegien un lloc de culte dels jueus", va dir Hollande a la premsa a la seva sortida de l'ambaixada.

"Dinamarca i França, són les mateixes nacions que sofreixen la mateixa tristesa, però també la mateixa voluntat de resistir, de combatre per vèncer el terrorisme", va afegir.

Des del Regne Unit, el primer ministre britànic, David Cameron, va expressar el seu rebuig a través d'un tuit: "Condemno el tiroteig a Copenhaguen. La llibertat d'expressió sempre ha de ser protegida".

El president del Govern, Mariano Rajoy, va enviar també un telegrama a la primera ministra de Dinamarca, en què expressa les seves "més sinceres condolences" pel "covard i cruel" atemptat.

Governs i organitzacions

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon va traslladar també la seva solidaritat al poble i les autoritats de Dinamarca. El diplomàtic va subratllar que "no hi ha cap justificació per a atacs contra civils" i va reiterar la "necessitat de defensar amb força la llibertat d'expressió i la tolerància".

"No hi ha lloc per a l'antisemitisme i altres formes de discriminació racial, ètnica o religiosa al món d'avui", va assenyalar Ban.

Des de l'OTAN, l'homòleg de Ban, Jens Stoltenberg, va condemnar "enèrgicament els tirotejos a Copenhaguen. Aquests són atacs inacceptables cap a les nostres societats obertes, lliures i democràtiques i contra la comunitat jueva a Dinamarca", segons va dir en un comunicat.

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP) va afirmar que "el terrorisme no té religió ni nacionalitat". A més de condemnar els atacs, el cap del Departament de Negociacions de l'OLP, Saeb Erekat, va expressar que "els atacs contra civils són totalment injustificables tant si ho perpetren individus extremistes, grups o governs estrangers".

El suport i la condemna a aquests fets va ser global. També es van sumar als missatges de condol, rebuig i suport l'executiu de Mèxic, d'Estats Units i, fins i tot, de Catalunya. Artur Mas va afirmar que "les idees només es poden defensar a través de la democràcia i de les actituds pacífiques".

El president de la Generalitat va subratllar que la llibertat d'expressió "és un dret que ningú pot atacar i que és necessari defensar per damunt de tot perquè és un dels pilars bàsics de la nostra societat".