El jutge que investiga els suposats abusos sexuals a menors per part d'un grup de sacerdots a Granada ha acordat que la investigació judicial només continuï per al pare Román, considerat el cap de tots ells, mentre que ha declarat prescrits tots els delictes per a la resta d'imputats.

En un acte, l'instructor decreta la prescripció dels delictes d'abusos sexuals sense penetració, exhibicionisme i encobriment atribuïts a onze dels dotze imputats, mentre que ordena que segueixi la causa només contra el pare Román per abús sexual continuat amb prevalença.

El titular del Jutjat d'Instrucció 4 de Granada, Antonio Moreno, aclareix que l'aplicació d'aquesta prescripció no respon a "capritx o albiri judicial", sinó que és d'"obligat compliment si concorren els seus terminis i requisits legals". "Diferents serien els retrets morals, religiosos, ètics o socials a les conductes objecte d'aquest procediment que no correspon fer a l'òrgan judicial", afegeix el jutge en el seu acte.

Per justificar la seva decisió detalla que, de forma indiciària, els delictes d'abús sexual, agressió sexual o exhibicionisme es van perllongar en el seu comissió des del 2004 al 2007, fet pel qual han d'aplicar-se els terminis de prescripció establerts en el Codi Penal vigent en aquest període de temps.

Als delictes continuats d'abusos sexuals sense introducció, exhibicionisme o encobriment que s'imputen a onze de les dotze persones investigades correspondrien penes que, amb les seves circumstàncies agreujants, no superarien els tres anys de presó per cada tipus.

Per això, des que es produeix la majoria d'edat del primer denunciant, al gener de 2008, fins que es va obrir el procediment al novembre de 2014 havien transcorregut "en excés" els tres anys previstos perla llei com a terminis de prescripció per a aquests delictes.

No obstant, en el cas del pare Román, les conductes podrien constituir un delicte d'abús sexual continuat amb introducció de membre corporal per via anal i prevalença, que es castiga amb penes de presó de quatre a deu anys, el termini de prescripció del qual seria de deu anys, fet pel qual no estaria prescrit. El jutge indica que, una vegada que sigui ferma la resolució contra la qual es pot interposar recurs de reforma i apel·lació, quedaran sense efecte les mesures cautelars adoptades.