Els combats a la zona de Debáltsevo, a l'est d'Ucraïna, no s'aturen malgrat l'alto el foc entre Kíev i els prorussos que va entrar en vigor fa dos dies, i posen en perill tot el procés de pau rellançat la setmana passada a la cimera de Minsk. El comandament militar ucraïnès va assegurar que cinc soldats han mort en 24 hores en combats amb les milícies prorusses.

Segons el portaveu del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Andrei Lisenko, els rebels van atacar fins a 88 vegades les posicions governamentals a Debáltsevo, estratègica ciutat on milers de soldats ucraïnesos es troben pràcticament envoltats pels separatistes. Tot i que la intensitat dels enfrontaments al front ha decaigut en les darreres 48 hores, com han reconegut tant les parts en conflicte com els observadors internacionals, Debáltsevo és l'excepció que pot tirar per terra els esforços internacionals per posar fi a la guerra a l'est d'Ucraïna.

Acusacions creuades

Kíev va acusar els rebels d'intentar ocupar la ciutat "a qualsevol preu", mentre que els prorussos van assenyalar que les tropes governamentals no desisteixen en l'afany de trencar el setge en què han caigut després de l'ofensiva llançada per les milícies a mitjan gener passat.

Poc després de signar-se el passat 13 de febrer els acords de Minsk, el president rus, Vladímir Putin, ja va advertir que la principal amenaça per a l'alto el foc era precisament la situació en Debáltsevo, a la regió de Donetsk.

Els separatistes, que asseguren tenir envoltats en aquesta zona uns 8.000 soldats ucraïnesos, accepten obrir un corredor humanitari per permetre la sortida dels seus enemics però posen com a condició que deposin les armes, el que inclou l'armament pesat amb el qual els ucraïnesos van atacar les posicions rebels.

La Unió Europea (UE) va incloure dos viceministres de Defensa de Rússia a la nova llista de sancionats russos i ucraïnesos als quals considera responsables de l'atac amb artilleria sobre la ciutat ucraïnesa de Mariupol, en què van morir 30 persones i hi va haver un centenar de ferits.