La Guàrdia Civil ha detingut 15 persones a Melilla, Màlaga, Madrid i Las Palmas de Gran Canària relacionades amb una trama de corrupció en l'adjudicació de contractes públics, que investiga presumptes delictes contra l'administració pública, blanqueig de capitals i falsedat documental. El director general de Seguretat Ciutadana de Melilla, Gregorio Castillo, és un dels arrestats en aquesta acció policial.

L'anomenada operació Tosca, desenvolupada per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, en concret del Grup de Delictes contra l'Administració, és la continuació d'una investigació iniciada l'any 2013 i relacionada amb delictes contra la salut pública i blanqueig de capitals. En aquesta actuació, es va intervenir diversa documentació que evidenciava el desviament de fons públics i altres actes de corrupció en procediments d'adjudicació de contractes públics dins de Melilla, i que va donar origen a l'operació Òpera.

Després d'aquestes primeres actuacions, que van comportar detencions d'alts càrrecs de la ciutat autònoma, entre ells la del conseller de Medi Ambient, José Ángel Pérez Calabuig, així com escorcolls en diferents conselleries, a finals de l'any 2013, la UCO es va fer càrrec de la investigació.

Mesos més tard, al febrer de 2014, es van realitzar nous escorcolls en dependències públiques de la ciutat autònoma, així com en societats mercantils vinculades als contractes investigats i en escorcolls particulars. Després de l'anàlisi de la documentació intervinguda, es va detectar l'existència de diverses persones que fraudulentament gestionaven fons públics en connivència amb funcionaris, càrrecs públics i directius de diferents empreses.