L'ofensiva general llançada per les milícies prorusses contra l'estratègica ciutat ucraïnesa de Debáltsevo amenaça dels acords de pau de Minsk, que inclouen un alto el foc que va entrar en vigor el passat diumenge. "Lamentablement, ni Rússia ni les anomenades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk compleixen els acords" aconseguits el 12 de febrer a Minsk, va denunciar Valeri Chali, cap de l'Administració Presidencial ucraïnesa.

Menys d'una setmana després de la cimera entre Ucraïna, Rússia, Alemanya i França, el procés de pau ha encallat en el primer dels tretze punts, l'alto el foc, que havia d'haver donat pas dilluns a la retirada de l'armament pesat.

A més, això va ocórrer just després que els líders d'aquests quatre països mantinguessin dilluns a la nit consultes telefòniques en què van acordar"passos concrets" perquè els observadors de l'OSCE, garants de l'acord, poguessin supervisar el cessament de les hostilitats.

Encara que els combats a la zona mai van arribar a aturar-se realment, els rebels van llançar ahir al matí un atac massiu contra aquest nus de comunicacions defensat per diversos milers d'efectius governamentals.

El Consell de Seguretat de l'ONU va lamentar que la violència continuï en algunes zones de l'est d'Ucraïna malgrat l'alto el foc vigent des de diumenge i va instar totes les parts a "cessar immediatament les hostilitats".

El president de Rússia, Vladímir Putin, va afirmar a Budapest que la violència a l'Est d'Ucraïna s'ha reduït de manera "significativa" des de l'acord assolit la setmana passada a Minsk i va destacar que no hi ha una "solució militar" a la situació. "Espero que els recents acords de Misnk siguin respectats per les dues parts i que siguem capaços de trobar el camí per resoldre aquest difícil conflicte", va afegir Putin en una conferència de premsa amb el primer ministre hongarès, Viktor Orban.