El PSOE permetrà als expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán mantenir els seus escons al Congrés i al Senat, respectivament, mentre el jutge del Tribunal Suprem que investiga el cas dels ERO i que els va cridar a declarar ahir com a imputats no els atribueixi un delicte concret. Chaves, Griñán i els altres tres aforats implicats en la causa del presumpte frau, els diputats José Antonio Viera i Gaspar Zarrías i la senadora Mar Moreno, van ser cridats a declarar com a imputats al Suprem, després de demanar-ho voluntàriament, entre el 7 i el 21 d'abril, sense que hi hagi contra ells per ara cap acusació concreta.

La convocatòria d'eleccions andaluses per al 22 de març ha portat el jutge a ajornar les citacions previstes en principi per a aquest mes, segons fonts del Suprem, que van explicar que la condició d'imputats dels cinc aforats que han estat citats es produeix perquè no tindria sentit que ho fessin com a testimonis i perquè ells mateixos s'han prestat a això voluntàriament.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, és partidari de no demanar responsabilitats polítiques als expresidents andalusos fins que no se'ls atribueixi un delicte. La direcció federal del PSOE va fixar aquesta directriu després de la confusió generada pel portaveu parlamentari, Antonio Hernando, després de mantenir que Chaves i Griñán només haurien d'abandonar els seus escons si fossin cridats a judici oral, com estableix el codi ètic del partit.

Una hora després, Hernando tornava a comparèixer davant els mitjans al Congrés per reconèixer que havia comès un "error" i que el compromís de Sánchez era el que prevalia. "No es compliria el codi ètic, sinó el compromís adquirit per Pedro Sánchez. L'error ha estat meu", va rectificar el portaveu parlamentari.

Manuel Chaves ha dit que no deixarà l'escó perquè la seva situació judicial "no ha canviat en absolut, és la mateixa que ahir, que abans d'ahir i que fa una setmana". "Res ha canviat en absolut, llevat que hem de declarar", va explicar Chaves al Congrés, on va tornar a assegurar que té la "consciència absolutament tranquil·la" i que confia que la causa "s'arxivi" després de la seva declaració.

El dirigent del PSOE va assegurar que "sempre" s'ha sentit avalat pel seu partit i per la presidenta de la Junta, Susana Díaz, i va tornar a defensar que tot el que va passar pel Consell de Govern andalús es va fer "de manera escrupolosament legal".

Susana Díaz va assegurar que no es mou "ni un mil·límetre" del que pensa, i que quan el jutge imputi un delicte a algú, "aquesta persona haurà de lliurar l'escó". Díaz va assenyalar que "quan un està convençut del que pensa i del que diu, la coherència és el que preval".

Crítiques dels partits

Les explicacions donades pels socialistes no van satisfer el PP, ni alguns grups de l'oposició. Després d'apuntar que no és qui per dir si Chaves i Griñán han de deixar la seva acta de parlamentaris, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va opinar que són els partits els que han d'actuar "d'acord amb el que reclamen als altres i amb el que ells mateixos s'han compromès". "Jo, aquí, no sóc qui per a dir-los el que han de fer. Ells mateixos són els que hauran de demostrar si el que diuen, de veritat, serveix per a alguna cosa", va comentar la vicepresidenta.

La líder d'UPyD, Rosa Díez, va confiar que Sánchez faci dimitir els dos expresidents perquè "tenen ja diversos delictes concrets pels quals estan sent imputats".