Grècia va decidir ajornar fins a avui la presentació als seus socis a l'eurozona d'una sol·licitud per prolongar el "crèdit" del rescat, mentre que la Comissió Europea (CE) i Alemanya van insistir en una pròrroga de tot el programa, amb les seves condicions, si Atenes vol rebre el finançament pendent. Cal tenir en compte que les reserves de liquiditat de Grècia començaran a esgotar-se a partir del 24 de febrer si els seus creditors internacionals no aproven una extensió del programa de rescat, segons el diari conservador grec Kathimerin. Grècia no seria capaç de complir amb totes les seves obligacions de març a causa d'un dèficit en els ingressos per impostos. Aquesta informació contradiu els analistes que havien estimat que Grècia comptava amb fons per arribar fins al mes maig.

El Govern d'Alexis Tsipras va al·legar "raons de temps" per no enviar ahir la sol·licitud al president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, com estava previst inicialment. Als passadissos de les institucions comunitàries l'anunci d'Atenes de demanar la pròrroga del préstec, però no del programa (com va exigir l'Eurogrup dilluns passat) ni la finalització reeixida del mateix amb la cinquena revisió del compliment de les condicions acordades amb l'Executiu anterior, ha generat cert "estupor", van dir fonts de l'eurozona.

La posició grega no ha canviat en l'essencial perquè insisteix en demanar una pròrroga del crèdit i el vincula al compliment de "tres o quatre condicions", respecte les quals Atenes és conscient que els seus socis no cediran.

El vicepresident de la CE per a l'Euro, Vladis Dombrovskis, va reiterar que l'Eurogrup ja va destacar dilluns que l'única manera que Grècia obtingui l'ajuda pendent és sol·licitar una pròrroga del programa i finalitzar-lo amb èxit, i alhora va demanar esperar a la "redacció exacta" de la petició, sobretot en la substància.

Si la sol·licitud arriba avui a l'Eurogrup, es convocarà una reunió del Grup de Treball de l'Euro, format pels "número dos" dels ministres de Finances i Economia de l'eurozona per avaluar el document i decidir si és susceptible de ser acceptat pels socis de Grècia. Només si Dijsselbloem i les capitals estan convençuts que un acord és realment possible, es convocarà una reunió extraordinària de l'Eurogrup per a demà, data en què acaba l'ultimàtum donat a Atenes per actuar davant el venciment el de la part europea del rescat, el 28 de febrer.

Ajuda del BCE

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) va decidir ampliar la provisió urgent de liquiditat per als bancs grecs en 3.300 milions d'euros, fins a 68.300 milions. Els bancs grecs poden aconseguir liquiditat a través del Banc de Grècia, encara que és molt més cara que la que ofereix actualment el BCE en les seves operacions ordinàries de refinançament al 0,05%.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va admetre que la troica ha "pecat contra la dignitat" dels grecs, portuguesos i irlandesos.