El cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls, presidiran demà la inauguració d'una nova línia d'alta tensió entre els dos països que duplicarà, fins als 2.800 megawatts, la capacitat d'interconnexió existent fins ara.

Aquesta línia soterrada, que s'espera que estigui plenament operativa a final de juny, és la primera interconnexió elèctrica que es construeix amb França en el termini de trenta anys.

Amb gairebé 65 quilòmetres de longitud (8 d'ells en un túnel que travessa els Pirineus), s'estén des de la localitat de Santa Llogaia (Alt Empordà), fins al municipi francès de Baixas, prop de Perpinyà, i es convertirà en la més gran del món d'aquestes característiques.

El fet que amb ella se'n dupliqui la capacitat d'interconnexió suposa, segons el govern espanyol, un pas molt important per acostar-se a l'objectiu d'interconnexió entre Espanya i França d'un 10 per cent de la capacitat instal·lada.

En aquest sentit, fonts de l'Executiu recorden que ja en el Consell Europeu de Barcelona de 2002 es va defensar aquesta meta, i que el celebrat el mes d'octubre passat a Brussel·les es va reafirmar en el mateix i va abonar la proposta de la Comissió Europea d'arribar a un 15 per cent l'any 2030.

Per al Govern espanyol, una interconnexió suficient és condició indispensable per assegurar l'estabilitat del sistema elèctric espanyol, el desenvolupament i la sostenibilitat econòmica de les energies renovables, un menor cost de l'electricitat per a les llars i millorar la competitivitat de les empreses espanyoles.

El cost de la línia que s'inaugurarà demà ha ascendit a 700 milions d'euros, 225 d'ells sufragats amb fons europeus i 350 finançats pel Banc Europeu d'Inversions.

L'obra ha estat realitzada per la societat INELFE, creada al 50 per cent entre les dues empreses de transport d'electricitat d'alta tensió d'Espanya i França, Red Eléctrica Española (REE) i RTE, respectivament.

El Govern espera que aviat es puguin executar nous projectes d'interconnexió amb recursos del denominat "pla Juncker" de la Unió Europea per aconseguir que Espanya deixi de ser una illa energètica.

De l'augment de les interconnexions es parlarà a la cimera que amb aquest objectiu, s'ha convocat a Madrid el pròxim dia 4 de març i en la que participaran Rajoy, el president francès, François Hollande; el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho; i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker.

Demà, Rajoy i Valls presidiran l'acte d'inauguració de la nova línia d'alta tensió en un enclavament pertanyent a la localitat francesa de Montesquieu-des-Albères, i, des d'allà, es traslladaran fins al castell de Peralada, a Girona, per mantenir una reunió i compartir un dinar en el qual estarà present el president de la Generalitat, Artur Mas.

Aquesta serà la primera ocasió en què Rajoy i Mas es vegin des que el president català anunciés la seva intenció de convocar eleccions anticipades el dia 27 de setembre.