Els Estats Units i Turquia van signar un acord per entrenar i equipar l'"oposició moderada" de Síria, va anunciar a Ankara el ministre turc d'Afers Estrangers, Mevlut Cavusoglu. El cap de la diplomàcia turca va explicar que l'acord va ser subscrit pel vicesecretari del Ministeri turc d'Exteriors, Feridun Sinirlioglu, i l'ambaixador dels Estats Units a Ankara, John Bass.

Cavusoglu va destacar que les forces equipades i entrenades lluitarien tant contra el règim del president sirià, Bashar al-Assad, com contra el moviment gihadista Estat Islàmic i altres grups terroristes.

Washington proveirà l'equipament i Turquia, l'entrenament dels membres de l'Exèrcit de Síria Lliure en grups de cent homes a la zona de l'Anatòlia central, per períodes de tres mesos. Fonts del Pentàgon calculen que uns 1.200 soldats participaran en aquest programa d'entrenament i equipament que s'espera que comenci al març.

Es calcula que aquest programa d'equipament i entrenament durarà tres anys, durant els quals inclouria altres països, com Jordània o Aràbia Saudita, per tal de preparar prop de 15.000 membres de l'oposició a tot el trienni.

El president dels EUA, Barack Obama, va instar a crear un front comú per combatre la pobresa, l'opressió i el sectarisme que "alimenten" els extremistes, en destacar davant autoritats de 60 països la "responsabilitat" compartida de rebutjar que grups com l'EI representen l'Islam.

"El nexe és innegable. Quan les persones estan oprimides i es neguen els drets humans, especialment per causes sectàries o ètniques, i quan se silencia el dissentiment, s'alimenta l'extremisme violent. Es crea un ambient propici perquè els terroristes l'explotin", va advertir Obama. Segons el governant, és clau tractar els "greuges" polítics i econòmics que porten els joves a sentir-se "atrapats".