El ple del Congrés va donar llum verd a la proposició de llei conjunta PP-PSOE sobre mesures de lluita contra el terrorisme gihadista, a la qual no es va sumar cap grup parlamentari en considerar que es tracta d'un pacte "bipartidista i electoral" que avala la presó permanent revisable. PP, PSOE, Foro Asturias, Coalición Canaria i UPN van votar a favor del text, UPyD i CiU es van abstenir mentre que l'Esquerra Plural, PNB, ERC, Amaiur, Geroa Bai, i BNG van votar en contra del pacte antigihadista, signat fa dues setmanes pel president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del Partit Socialista, Pedro Sánchez, que va estar present en la votació.

Els socialistes van votar-hi a favor tot i les opinions discordants manifestades per alguns dels seus diputats, mentre que els de CiU es van mantenir units en la votació, a la qual no va assistir el seu portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida. Per part del Govern, l'únic ministre present va ser el titular de Sanitat, Alfonso Alonso.

En termes generals, el debat va escenificar les diferències irrenunciables dels grups, així com les posicions allunyades de la resta de forces amb el PP i el PSOE, als quals van retreure l'"absència de consens", si bé els dos grans partits van defensar que "sempre han estès la mà" buscant la unitat.

Tràmit "simulat"

Tal i com va passar en el debat de la presa en consideració de la setmana passada, els grups van rebutjar la "simulació" de tramitació parlamentària de l'articulat- mitjançant procediment d'urgència i lectura única-, i la fórmula que avala la presó permanent revisable, que van titllar de "cadena perpètua".

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar que "hem estès la mà a tots els grups i hem buscat el consens des del principi, lamento que hi hagi alguns que no ho hagin vist així i no hagin volgut sumar-se". Hernando va buscar el suport de CiU en recordar-li "la unitat i responsabilitat" que sempre han demostrat en la lluita contra el terrorisme.