No hi va haver sorpresa a França i el Govern socialista va superar, malgrat la seva fragilitat, la moció de censura presentada per la dreta, que va fer pinya davant d'un primer ministre desafiador que va prometre continuar amb les reformes. La polèmica llei Macron, que introdueix diverses mesures liberalitzadores en l'economia francesa, va quedar així aprovada de forma automàtica gràcies al fracàs de la moció de censura, que va ser avalada per 234 diputats quan en necessitava 289 per triomfar.

"La llei de creixement i activitat passa a l'Assemblea. Res atura el moviment de la reforma!", va celebrar el cap del Govern, Manuel Valls, a través d'un missatge a Twitter. No obstant això, poques raons per al triomfalisme va poder trobar Valls en una jornada en què el principal partit de l'oposició, la Unió per un Moviment Popular (UMP), va demostrar una inusual unanimitat en votar en bloc per la caiguda de l'Executiu.

Els suports que va rebre la moció des de la centrista Unió de Demòcrates i Independents (UDI) i des del Front d'Esquerra -que també van votar dividits- no van ser suficients per fer tremolar l'Executiu, però sí per permetre a la dreta recuperar empenta davant la debilitat governamental. Cap dels diputats socialistes, inclosos els anomenats "rebels", va donar suport a la moció.

En el debat previ, el primer ministre va recordar a l'oposició un fet indiscutible, i és que, a dia d'avui, "no hi ha una majoria alternativa" a la governamental.

No obstant això, el que va portar a aquesta situació va ser precisament la divisió en les files socialistes, que va obligar Valls a recórrer dimarts al controvertit article 49.3 de la Constitució per aprovar la llei Macron sense el vot del Parlament, una mena de decret que només pot ser revocat amb una moció de censura.

Exercici d'autoritat

El polític socialista va considerar aquest ardit constitucional com un exercici de "l'autoritat que s'imposa en aquests moments", davant la paràlisi generada per una Assemblea hostil, i va assegurar que "no es deixarà impressionar" en aquest camí.

De la mateixa manera, va fer una encesa defensa de les reformes aprovades pel seu Executiu sota el mandat del president, François Hollande, i es va comprometre a seguir per aquest camí.