Les autoritats ucraïneses i els rebels prorusos van tornar a acusar-se mútuament de noves violacions de l'alto el foc que va entrar en vigor diumenge passat a l'est d'Ucraïna i que s'ha complert en termes generals en la major part de la zona del conflicte.

En general, la intensitat de les hostilitats a l'est d'Ucraïna ha decaigut després de la rendició de les tropes ucraïneses en l'estratègica Debáltsevo, on els combats es van perllongar durant diverses setmanes, fins i tot després de l'entrada en vigor de l'alto el foc.

Els prorusos han procedit a retirar l'armament pesat de la zona desmilitaritzada acordada en el recent cim de Minsk.

"Des del sud de la república popular de Donetsk fins a l'oest de la república de Lugansk no s'han produït violacions de l'alto el foc", va informar el Centre de Control i Coordinació per al compliment dels acords de pau de Minsk.

L'única excepció és l'estratègic aeroport de Donetsk, reconquerit al gener pels separatistes i en les localitats limítrofes d'on es troben emplaçades diverses unitats militars ucraïneses.

El president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, va apel·lar ahir al fet que la Unió Europea es plantegi noves sancions per la crisi d'Ucraïna en cas d'incompliment dels acords de Minsk, al mateix temps que va anunciar la seva visita a Kíev diumenge que ve.

"Estem arribant a un punt en el qual qualsevol nou esforç diplomàtic no donarà fruits tret que vagi acompanyat d'accions creïbles", va dir Tusk en un comunicat, en el qual també assenyala que per això manté "consultes amb els líders de la Unió Europea a fi de determinar els propers passos".

L'exprimer ministre polonès va assenyalar que aquests "nous passos" hauran de "dirigir-se a augmentar el cost de l'agressió a l'Est d'Ucraïna, igual que amb altres contribucions com la del president ucraïnès sobre com la UE pot ajudar a millorar la vigilància de l'alto el foc".

La UE, igual que Estats Units i altres països, han aplicat sancions contra Rússia per la seva implicació en la crisi ucraïnesa i Wa?shington debat la possibilitat de subministrar a Ucraïna armament defensiu, davant l'escalada del conflicte amb els separatistes.

Fins al moment són més d'un centenar les persones i entitats de Rússia i d'Ucraïna sobre les quals pesen les sancions europees que van des de tenir prohibida l'entrada al territori comunitari a la congelació d'actius, entre altres mesures.