Les forces de Kíev i les milícies separatistes prorusses van realitzar ahir el primer intercanvi de presoners des de la signatura dels acords de Minsk, el 12 de febrer. Un total de 35 militars ucraïnesos, entre ells molts oficials, van ser intercanviats per 37 rebels al costat de la localitat de Zhelobok, a la regió oriental rebel de Lugansk -segons va informar DAN, l'agència dels separatistes prorrussos.

Una portaveu de l'autoproclamada república popular de Donetsk va assegurar que les llistes de presoners canviats les van consensuar els dos bàndols.

D'altra banda, una setmana després de l'entrada en vigor de l'alto el foc, Kíev i els separatistes ahir van tornar a acusar de violar aquest punt dels acords de Minsk, bàsic per a la implementació de la resta del full de ruta establerta en el document per aconseguir la pau a l'est d'Ucraïna.

En general, el front a l'est d'Ucraïna s'ha estabilitzat després de la rendició de les tropes ucraïneses a l'estratègica localitat Debàltseve, on els combats es van prolongar durant diverses setmanes, fins i tot després de l'entrada en vigor de l'alto el foc. El portaveu de la missió especial de l'OSCE per a Ucraïna, el canadenc Michael Bociurkiw, va informar que els observadors internacionals ahir finalment van poder accedir a la ciutat, en mans dels separatistes, després que les milícies garantissin la seva seguretat sobre el terreny.

En complir-se just un any de la fugida a Rússia del llavors president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, i l'arribada al poder de l'antiga oposició europeista, Kíev i Moscou, ahir també van protagonitzar una batalla de gestos. L'aniversari d'aquell traspàs de poder, que per Kíev va ser el resultat d'una revolució popular i per a Moscou un cop d'Estat contra un president democràticament elegit, va ser marcat en les dues capitals amb actes propagandístics. A la cèntrica plaça Mikhailovski de Kíev, el cap del Comitè de Seguretat i Defensa Nacional d'Ucraïna, Aleksandr Turtxinov, va inaugurar una exposició de blindats i armament pesat que "demostra la participació de Rússia" en el conflicte a l'est.

Mentrestant, l'enderrocat Ianukóvitx va reaparèixer amb diverses entrevistes a televisions russes per anunciar que vol tornar a Ucraïna "per liderar un moviment de protestes i participar en la defensa de la població".

Més sancions d'Estats Units

Per la seva banda, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, i el ministre britànic d'Exteriors, Philip Hammond, han assegurat avui que ni el Govern nord-americà ni els seus aliats "entraran en el joc de Rússia" i que estudien imposar noves sancions a Moscou per la seva actuació en la crisi l'est d'Ucraïna.