Les faccions polítiques líbies reprendran les negociacions aquest dijous al Marroc per intentar llimar les seves diferències i fer front a l'amenaça del gihadista Estat Islàmic (EI), que ahir va presentar les seves armes a Trípoli amb un atemptat sense víctimes contra la residència de l'ambaixador de l'Iran.

Fonts de Seguretat a Trípoli van explicar a Efe que almenys un artefacte amagat en una bossa va esclatar al voltant de les 13.30 hores local (11.30 GMT) en el perímetre de l'edifici i va causar només greus danys materials a la façana, ja que el vigilant se n'havia anat.

Mitjans locals van informar que una segona bomba -de menor potencial va explotar mitja hora després, quan periodistes, agents de Seguretat, metges i curiosos eren al costat de la seu diplomàtica, evacuada fa dos anys i mig després d'una onada de segrestos a Líbia.

L'autoria de l'acció d'avui ha estat assumida a través del seu compte a Twitter per la branca líbia de l'EI, establerta a la localitat oriental líbia de Derna però que des de fa setmanes avança cap al nord-oest i ja està present en barris de ciutats d'importància com Sirte.

Els gihadistes es beneficien de la guerra civil que dessagna el país, on dos governs rivals, un rebel a Trípoli i un altre internacionalment reconegut en Tobruk, lluiten per controlar els vasts recursos energètics.

Al seu costat s'alineen grups islamistes moderats, lleials a l'antic règim, líders tribals i senyors de la guerra que aprofiten el buit de poder per traficar amb armes, petroli, drogues i persones.

En aquest caos, jihadistes egipcis, tunisians, algerians i d'altres Estats del Sahel tornats de combatre a Síria ia l'Iraq han format la branca líbia de l'EI, que ara amenaça també als països veïns.

Divendres, grups afins al EI van matar a mig centenar de persones, la majoria d'ells civils, en un triple atemptat simultani amb cotxes bomba contra interessos del Govern de Tobruk i del seu aliat militar, el general Khalifa Hafter, a la localitat d'Al Quba, 30 quilòmetres a l'oest de Derna.