Les dues detencions d'aquest dimarts a Catalunya en una operació de la Guàrdia Civil contra una xarxa de reclutament per a l'Estat Islàmic s'han fet a Sant Feliu de Guíxols i Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), segons fonts properes a la investigació. En l'operació, dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 1 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, s'han detingut dues persones més a Melilla. Els agents estan realitzant aquest matí registres als domicilis dels detinguts, mentre l'operació continua oberta.

Un dels detinguts va administrar una comunitat virtual on s'editava material propagandístic del grup terrorista estat Islàmic. Aquest portal web va arribar a tenir més del miler de seguidors i un gran impacte a Espanya i amb alt índex de radicalització islamista. A la xarxa social Facebook també hi havia multitud de seguidors fora d'Espanya, en concret de Llatinoamèrica i en altres països com Bèlgica, França, Pakistan, el Marroc, Aràbia Saudita, Estats Units, Turquia i Tunísia.

A Melilla la Guàrdia Civil ha detingut els responsables de la creació i administració de diverses plataformes d'Internet on difonien tot tipus de material propagandístic de grups terroristes, especialment de l'Estat Islàmic. Tots dos detinguts es dedicaven al reclutament de dones que, després del procés d'adoctrinament, acaben integrant-se en aquesta organització terrorista.

Les activitats de reclutament no es limitaven a l'entorn virtual, sinó que els dos detinguts feien reunions privades en domicilis on mostraven als potencials musulmans captats els vídeos més actuals i mediàtics de l'Estat Islàmic amb la finalitat d'adoctrinar-los perquè s'incorporessin a l'organització terrorista a les zones de conflicte. Alguns d'aquests joves ja haurien iniciat els preparatius previs per al desplaçament a zones d'actuació de grups terroristes.

Els dos detinguts a sant Feliu de Guíxols i a Sant Vicenç dels Horts desenvolupaven una intensa activitat projihadista autònoma i, al seu torn, interactuaven a la xarxa Facebook administrada des de Melilla.

En aquest cas, el perfil dels dos detinguts és diferent entre si, ja que un d'ells editava i difonia prolíficament el material videogràfic dissenyat per al reclutament de nous jihadistes, i l'altre es correspon amb un perfil prototípic d'actor solitari, és a dir, havia passat de consumir propaganda terrorista a realitzar un intens proselitisme d'iguals característiques. Ell mateix s'havia definit en un reportatge de la cadena de televisió nord-americana CNN sobre radicalització islamista com un simpatitzant de l'Estat Islàmic resident en una societat occidental.