L'ecologista català Alejandro González Davidson, fundador de l'ONG Mother Nature, va ser detingut a Cambodja després d'una polèmica amb les autoritats d'aquest país per una campanya contra la construcció d'una presa hidroelèctrica. González va ser arrestat al migdia d'ahir davant d'un restaurant al passeig del riu a Phnom Penh per dos agents de la policia, va afirmar Cheang Sophos, un investigador de l'ONG local Licadho, que va estar present quan van ocórrer els fets.

Les autoritats cambodjanes li havien advertit amb anterioritat que no li renovarien el visat i procedirien a la seva expulsió quan expirés, el que va passar divendres passat. L'Ambaixada d'Espanya a Bangkok no va confirmar ni desmentir la informació.

L'activista català portava diversos anys compromès en una campanya per salvar la vall de Arang, situada al sud-oest del país, de la presa hidroelèctrica que planeja construir l'empresa Sinohydro Resources Ltd, filial de la xinesa Sinohydro Group.

El projecte de la presa de Cheavy al riu Areng va ser rebutjat, abans que se li concedís a Sinhydro Resources, per dues grans companyies xineses, la primera per l'important impacte mediambiental i social i la segona per raons econòmiques.

Diverses veus d'alarma

Altres ONG, com Flora i Fauna International, també han donat veus d'alarma pels plans de la presa hidroelèctrica.

Mother Nature va començar fa dos anys una important campanya per salvar la vall de Areng, llar de rares espècies de fauna i "un dels últims llocs de Cambodja on el poble indígena viu en harmonia amb el seu entorn", segons la seva pàgina web.