L'ultradretà Front Nacional (FN) és, amb el 30% d'intenció de vot, el primer partit de cara a les eleccions departamentals que es celebraran a França el 22 i el 29 de març, segons un sondeig d'Ifop publicat per Le Figaro. El FN supera així el 28% de l'aliança de la conservadora Unió per una Majoria Popular (UMP) de Nicolas Sarkozy amb la centrista Unió de Demòcrates i Independents (UDI), i relega a la tercera posició El Partit Socialista (PS, 20% ) del president François Hollande.

Molt per darrere queden els ecologistes (7%), el Front d'Esquerres (6%) i els candidats d'extrema esquerra (2%), en una primera volta del 22 de març en la qual un 57% dels electors tenen previst abstenir-se, segons l'enquesta d'Ifop, que no inclou una projecció desglossada per departaments per determinar l'escenari per a la segona volta.

En qualsevol cas, si es confirmen aquests resultats, el FN duplicaria els que va obtenir en les departamentals de 2011 (15%), en les quals no va aconseguir fer-se amb el control de cap dels consells generals (diputacions provincials).

El PS veuria reduït en cinc punts el percentatge aconseguit fa quatre anys i la coalició UMP-UDI també es mantindria per sota del 32% aconseguit el 2011.

Un triomf que es consolida

Per al director d'opinió de l'institut demoscòpic, Jérôme Fourquet, aquest sondeig demostra que el triomf del FN en els comicis europeus de maig de 2014 -els primers en què va acabar en primera posició- no va ser un episodi aïllat i que pot també vèncer en unes eleccions de caràcter local, que en principi li són més desfavorables.

Així les coses, el gran dubte és saber el que passarà a la segona volta, quan se suposa que una allau de candidats del FN hauran de competir amb els aspirants conservadors o socialistes, repetint d'aquesta manera el que va passar en les eleccions celebrades recentment a la localitat del Doubs per assignar l'escó deixat lliure per Pierre Moscovici, l'exministre d'Economia nomenat comissari europeu. En aquest cas la batalla final va tenir com a contendents la candidata del FN i el representant socialista. Va acabar guanyant el socialista, malgrat la crida que va fer Sarzoky als seus seguidors perquè s'abstinguessin en lloc de votar pel PS.