Un jurat federal de Nova York va ordenar a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i a l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) el pagament de més de 218 milions de dòlars a víctimes de diversos atemptats registrats a Israel entre 2002 i 2004.

El tribunal considera que les dues entitats van tenir responsabilitat en els atacs, donant la raó a un grup de víctimes nord-americanes que van reclamar ser compensades per la via civil. La compensació econòmica podria triplicar les establertes per actuacions considerades terroristes sota la legislació nord-americana.

El veredicte del jurat posa fi a una batalla legal que s'ha prolongat durant prop d'una dècada i que finalment va arribar a judici aquest any en un tribunal de Manhattan. El plet va ser iniciat per més de quaranta víctimes nord-americanes de set atacs perpetrats al voltant de Jerusalem en la segona Intifada, i en què van morir 33 persones i moltes van resultar ferides.

Els demandants es van emparar en la Llei Antiterrorista de 1991, una llei federal que permet que les víctimes nord-americanes d'atacs terroristes internacionals puguin interposar accions a corts federals.

L'acusació apuntava l'ANP i l'OAP com a responsables de "planejar i executar els atacs", cosa que les dues entitats van negar en tot moment. A més, els palestins defensaven que els tribunals nord-americans no tenien jurisdicció per jutjar el que va passar al Próxim Orient.

El govern de l'Autoritat Nacional Palestina, que presideix el primer ministre Rami Hamdala, va expressar la seva "decepció" per la decisió d'un tribunal federal novaiorquès. "Confiem en el sistema judicial dels EUA, i estem segurs de la nostra postura i ferma posició", van destacar en un comunicat.