El president del Govern, Mariano Rajoy, va dirigir dures crítiques contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez, al qual va arribar a qualificar de "patètic", mentre que el secretari general socialista va presumir de ser un "polític net", va acusar el cap de l'Executiu de mentir i va oferir als ciutadans una "sortida a l'esquerra" per a un "canvi esperançador".

"No torni vostè aquí a fer ni a dir res. Ha estat patètic", va dir Rajoy a Sánchez, a qui va acusar de no haver "donat la talla ni de lluny", després de retreure-li que anés al debat amb la rèplica escrita. L'esperat cara a cara entre Rajoy i Sánchez, que s'estrenava ahir en el Debat de Política General, va ser utilitzat pel president del Govern per atacar el seu rival amb comentaris al·lusius al seu lideratge no consolidat: "I això que jo me'l prenc molt més seriosament que molts dels seus. I la meva feina em costa".

Rajoy va afirmar que després d'escoltar Sánchez sembla que "pensa més en el senyor (Pablo) Iglesias que en els problemes d'Espanya", i va insistir que el seu discurs no era propi d'"un partit que pretén ser alternativa de govern".

Sánchez, que va entrar menys en el "cos a cos" que el cap de l'Executiu, va atribuir el "to displicent" de Rajoy a la seva "incapacitat per veure's a ell mateix" i va recórrer a les enquestes per aconsellar-li que "no miri per sobre de l'espatlla a ningú".

El representant socialista va destacar que no admetria "cap lliçó" d'un president que no ha assumit la seva "responsabilitat" pel cas Bárcenas: "Jo sóc un polític net, lliçons de vostè, cap", li va dir , després de recordar en diverses ocasions els seus "missatges afectuosos" amb l'extresorer del PP. "Per vostè no posa la mà al foc ni la senyora Aguirre", va recordar un Sánchez aclamat pels seus.

Les properes eleccions andaluses no van faltar en el combat dialèctic entre Rajoy i Sánchez, que va comparar la "guanyadora" presidenta de la Junta, Susana Díaz, amb un candidat del PP, Juan Manuel Moreno, a qui no va esmentar, perquè li "passa el mateix que a la majoria dels andalusos", que no el coneix, va dir.

El líder del PSOE, que va situar el Govern de Rajoy a la "dreta de sempre", va oferir als ciutadans una "sortida a l'esquerra", davant de la "resignació" a la qual, va afirmar, "intenta portar-los el PP".

"Els espanyols saben que hi ha una sortida a l'esquerra, un canvi esperançador", va afirmar, després d'instar els ciutadans a "no resignar-se amb la recuperació falsa per a uns pocs perquè és possible la recuperació justa per a tots".

"Nou temps de canvi"

Sánchez també va oferir una "política neta que treballi per a la majoria" i els va dir que la seva "ambició" és "reescriure el pacte entre generacions" que el Govern de Rajoy ha "trencat". Convençut que el debat d'ahir "obrirà un nou temps de canvi polític", va destacar que Rajoy només aspira a la "resignació" dels espanyols, que aquests "es resignin a que els seus fills visquin pitjor que ells". "Això no ho perdono, perquè els ciutadans no s'ho mereixen", va retreure al president del Govern.

"Crec que s'ha equivocat en el seu discurs", li va replicar Rajoy, que va trobar a faltar, va destacar, un plantejament "més moderat, més equilibrat i més sensat" d'un aspirant a la Moncloa.

El secretari general del PSOE va acusar el cap de l'Executiu d'haver comès un "gran frau" en els seus tres anys de mandat, de portar Espanya al "desastre", de provocar un "destrossa descomunal" i fer "molt de mal als espanyols" amb les seves retallades. "Senyor Rajoy, trepitgi el carrer, perquè si parlés amb l'Espanya real, veuria qué ridícul que resulta el seu intent d'imposar la seva favorable visió del desastre que ha perpetrat", li va recriminar. Sánchez va criticar Rajoy per ser "incapaç de veure la seva pròpia realitat" i "amagar-se en l'herència rebuda" per no voler veure que ha deixat una "Espanya sense oportunitats".