El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, assegura en el nou recurs que ha interposat contra les condicions del jutge José Castro per poder vendre el seu habitatge de Pedralbes, que vol abonar "com més aviat millor" els 253.705 euros que deu a Hisenda, derivats de l'impagament de l'IRPF de 2009, asseverant que només podria fer front al pagament amb els diners que obtingués de l'operació immobiliària, el preu de la qual està estipulat en 6.950.000 d'euros.

En el recurs d'apel·lació que ha presentat davant l'Audiència Provincial de Balears, la defensa d'Urdangarin destaca que "com que no se li permet" saldar el seu deute amb l'import de la venda del palauet "perquè no ho autoritza l'Il·lustríssim Senyor Magistrat-Jutge d'Instrucció" -en al·lusió a Castro-, "es veu en l'obligació processal d'insistir en això" perquè no teé més béns.

El marit de la infanta Cristina insisteix que en el cas que se li permetés pagar a Hisenda amb els diners procedents de la venda, podria igualment dipositar al Jutjat la suma de 2,1 milions d'euros, en lloc dels 2,3 milions que hauria d'abonar per la meitat de l'immoble embargat al duc com a garantia davant les responsabilitats econòmiques que puguin derivar-se de la causa.

"No s'estaria fent cap discriminació positiva i injustificada", incideix l'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, qui destaca a més que el seu patrocinat i Cristina de Borbó "serien els primers acusats" del cas "que estan contribuint a la reparació del suposat i presumpte dany causat".

"És a l'Agència Tributària a qui el meu mandant vol pagar amb el producte de la seva situació i la de l'exsoci d'aquest, Diego Torres", en recordar com el Jutjat va autoritzar el desbloqueig de 271.272 euros dels fons que li van ser intervinguts en un compte de Luxemburg, part dels quals -113.272 euros- van ser destinats a l'AEAT per l'impagament també de l'IRPF.

El jutge del cas Nóos traslladarà a l'Audiència de Palma el recurs d'apel·lació presentat per Urdangarin. En un acte dictat ahir, Castro dóna per interposat el recurs d'apel·lació de la representació processal d'Urdangarin contra la seva decisió del passat 17 de febrer.

El magistrat va traslladar aquest recurs a les altres parts personades en el cas Nóos i els va donar cinc dies perquè puguin realitzar les al·legacions que considerin oportunes, després de la qual cosa remetrà tota la documentació a l'Audiència de Palma perquè sigui el tribunal provincial el que decideixi sobre això.

Acte de rebuig

En l'acte del 17 de febrer, Castro va rebutjar que el duc de Palma destini una part del que obtingui de la venda de l'anomenat palauet de Pedralbes a abonar 253.705 euros que deu a Hisenda per la liquidació tributària pendent de 2009.

Urdangarin havia demanat al jutge que autoritzés la venda del xalet per 6,95 milions d'euros, dels quals quedarien 1,6 milions per abonar part de les seves fiances en el cas Nóos, després de destinar la gran majoria del preu pactat amb un comprador a pagar la hipoteca restant (4,4 milions), un altre préstec bancari (437.215 euros), la plusvàlua a l'Ajuntament de Barcelona (149.723 euros), despeses de l'operació (uns 10.100 euros) i un deute fiscal.

Castro va decidir autoritzar la venda del Palauet de Pedralbes a canvi que els ducs de Palma es comprometessin formalment a destinar els 2,3 milions d'euros que els reportarà l'operació a pagar part de les fiances establertes sobre ells com a acusats en el cas Nóos, uns 700.000 euros més del que ells pensaven lliurar.